Європа купуватиме українські овочі для Африки — думка

17 вересня 2018 123 0
Європа купуватиме українські овочі для Африки — думка
pixabay.com

Неврожай цибулі і картоплі особливо відчутний у країнах ЄС. Експерт плодоовочевого ринку Східної Європи, Тетяна Гетьман, вважає, що деякі європейські компанії для виконання контрактних зобов'язань в Африці і на Близькому Сході будуть шукати постачальників у нас. Про це повідомляє zerno-ua.com.

«Наприклад, ті ж самі голландці мають багаторічні контракти в африканських країнах, а в цьому році через неврожай в Європі у них ситуація дуже складна», — заявила Тетяна Гетьман.

Експерт зазначає, що безпосередньо в Європу наші виробники не можуть постачати коренеплоди, так як там діює доктрина, яка забороняє ввезення картоплі з України. Наша продукція не відповідає фітосанітарним нормам цього регіону. А ось в африканських країнах наша картопля може продаватися. Але є проблеми з транспортними витратами.

«Для поставок в Африку у нас дуже дорога логістика, що передбачає перевантаження і т.п. В результаті значну частину собівартості нашої продукції, яка потенційно може продаватися на віддалених ринках, складають логістичні витрати. Саме вони нівелюють цінову перевагу, яку має Україна в порівнянні з Європою (ціна вітчизняної продукції на внутрішньому ринку може бути в півтора рази менше). В ЄС логістика більш оптимізована», — зазначила Тетяна Гетьман.

Виконано за допомогою Disqus