Агродотації найбільш вигідні малим фермерам — думка

18 вересня 2018 138 0
Програма компенсації вартості техніки вигідна малим фермерам — думка
Kurkul.comПрограма компенсації вартості техніки вигідна малим фермерам — думка

Чим менше с/г підприємство, тим вигідніші умови агродотацій. Таку думку висловив керівник господарства «Агро-Партнер 2013» Степан Степанов.

Читайте більше: Чим менше підприємство, тим вигідніші умови агродотацій ― Степан Степанов.

Фермер уже кілька років купує лише техніку вітчизняного виробництва та отримує компенсації.

Цього року «Агро-Партнер 2013» придбав сівалку «Велес Агро».

«Ну от цього року маєм отримати 250-300 тис. грн компенсації за сівалку, яка коштує 900 тис. грн ― ну це дуже серйозно. У нас сівалка вітчизняна, «Велес Агро», яка сіє по нульовій технології. Якщо відняти компенсацію і ПДВ ― обійдеться в районі $25 тиc. Навіть менше, з урахуванням зростання курсу. Будь-імпортний аналог ― це мінімум $60 тис., без ПДВ. Різниця мінімум в 3 рази. І сівалка, вже ми нею сіємо ― сіє не гірше, ніж імпортна. Їздили, порівнювали в інших господарствах, де імпортна техніка. Дуже близько. Ну практично ніякої різниці в посіві, тільки в налаштуваннях невелика є», ― ділиться фермер.

За його словами, чим менше господарство ― тим вигідніші умови компенсації.

«Якщо ти ― фермерське господарство і у тебе невеликий земельний банк, то ти ще більше отримуєш. У нас 800 га землі, ми отримали 25%. Якби форма власності була фермерське господарство, а не ТОВ, то ми б отримали 40% компенсації, і ще дуже дешевий кредит ― 5-10% річних», ― розповів Степан Степанов.

Виконано за допомогою Disqus