Висока рентабельність сприяє збільшенню площ під органічним садівництвом

23 вересня 2018 1043 0
Ягоди
Pixabay.comЯгоди

Останнім часом у світі широко поширилися ідеї здорового харчування, які передбачають вживання органічних продуктів, вирощених без використання пестицидів і хімічних добрив. За розрахунками фахівців, рентабельність вирощування органічної малини становить близько 200%, що дало поштовх до збільшення площ її насаджень в Україні. Такою думкою діляться аналітики Pro-Consulting.

Полуниця і смородина поки що значно відстають від малини.

Аналітики вважають, що ґрунтово-кліматичні умови країни неабияк підходять для вирощування органічних ягід. Перевагою в даному випадку є величезний платоспроможний ринок Євросоюзу. Враховуючи це, багато фермерів вже зрозуміли переваги органічної продукції, зокрема ягід.

«В Європі вже встигли скуштувати українську органічну ягоду і визнали, що вона набагато смачніша від вирощеної місцевими фермерами. До того ж, в густонаселеній центральній і західній частинах континенту вже важко знайти вільні землі для органічного виробництва. Тому поставки органічних ягід на європейський ринок є дуже перспективним видом бізнесу», — зазначають аналітики.

Головним для успіху при органічному виробництві є забезпечити високу якість продукції і зберегти її на шляху до споживача. Так як органічні ягоди в свіжому вигляді довго не зберігаються, то допомогти тут може тільки швидка заморозка. Проте найчастіше відсутність доступу до морозильного обладнання є головним стримуючим фактором розвитку органічного ягідництва на невеликих фермах.

З огляду на це, аналітиками Pro-Consulting розроблений бізнес-план підприємства, де вирощування органічних ягід буде поєднуватися з їх подальшою заморозкою.

Зазначається, що для створення такого господарства потрібно знайти відповідну за фізико-хімічними властивостями ґрунту ділянку землі. Крім того, додаткова площа буде потрібна для зведення необхідної інфраструктури. До всіх виробничих приміщень повинні застосовуватися особливі екологічні вимоги, щоб органічні ягоди не забруднювались сторонніми речовинами.

За розрахунками аналітиків, у структурі капіталовкладень найбільшу частку займають витрати на покупку саджанців — 45%, менш об'ємні витрати на придбання техніки та обладнання — 19%, будівельні роботи — 18% і поповнення оборотних коштів — 14%.

Окупиться даний проект трохи більше за п'ять років (61,3 місяця). На той час підприємство зможе зайняти міцні позиції в ніші виробництва органічних ягід і матиме хороший потенціал для подальшого розвитку.

Виконано за допомогою Disqus