У найближчі 10 років очікується бум вирощування лохини — виробник

17 серпня 2020 164 0
У найближчі 10 років очікується бум вирощування лохини — виробник
pixabay.com

Україна складе серйозну конкуренцію на ринку ягід в Європі. У найближчі роки очікується бум інвестицій у вирощування ягідних культур. Про це повідомляє «Інфоіндустрія».

Так, генеральний директор ТОВ «Українська ягода» Тарас Баштанник зазначив, що основними перевагами України є клімат, наявність вільної землі та робочих рук.

«У нас хороші кліматичні зони для вирощування лохини, сезон свіжої ягоди сильно розтягнутий. Тому найближчі 10 років буде перспектива і бум лохини — кількість валютної виручки ягода приносить в рази більше, ніж зернові. За інтенсивними і високомаржинальними культурами – майбутнє», — зауважив він.

Читати за темою: Експерти назвали причини стрімкого росту цін на малину

Тарас Баштанник додав, що 20-24% собівартості вирощування лохини складають витрати на робочу силу. Але дефіциту працівників зараз не спостерігається.

«Підтримка на рівні Міністерства є. Ми можемо багато людей повернути назад. Кількість бажаючих працювати на полі на порядок більше, при цьому заробіток майже такий же. Тому що ми вже на рівні Польщі продаємо. Ми конкурентні, жодного пієтету перед Заходом немає», — підкреслив він.

Проте, за його словами, післязбиральна доробка і переробка ягідної продукції не розвинена, оскільки немає відповідної інфраструктури. 

«Польща пішла по шляху кооперативів, коли спільними зусиллями кількох господарств будується холодильник. Галузь досить молода і раніше не було проблем з продажами, оскільки був ринок Росії. Зараз потрібно розвивати культуру виробництва, отримувати сертифікати. Це питання часу — за останні 4-5 років ми вийшли на перші позиції. Інвестиції точно є і будуть ще більше після відкриття ринку землі», — переконаний Тарас Башанник.

Виконано за допомогою Disqus