Тіньові міні-поля завдають мільярдні фінансові збитки державі

24 вересня 2015 100 0
Тіньові міні-поля завдають мільярдні фінансові збитки державі
Кurkul.comТіньові міні-поля завдають мільярдні фінансові збитки державі

Зниження кількості сільського населення дозволяє тим, хто залишився у селі внести свою частину у тіньовий ринок сільгосппродукції, пише «ФрАза».

Присадибні ділянки, що залишилися без господарів, іноді досягають 0,5 га, часто використовуються для вирощування зернових і олійних культур. Як правило, це кукурудза і соя. Щоб збільшити площу, яка обробляється, власники цих ділянок з'єднують разом кілька прилеглих городів, отримуючи так зване міні-поле площею від 1 до 2 га, де і розміщуються посіви. Подібні плантації можна зустріти практично у кожному селі країни. Незважаючи на те, що належний догляд за посівами здійснювати досить складно, проте подібні ділянки здатні приносити їх власнику в урожайний рік від 10 тис. грн і більше додаткового доходу. Тим більше, що багато перекупників готові купувати і вивозити урожай власними силами об'ємом від 5 т. Для цього селяни часто кооперуються і продають урожай спільно, чим полегшують життя перекупникам.

Ті ж, хто не встиг зайняти такі городи, продають перекупникам фрукти, квасолю, часник, горіхи, а також займаються розведенням свійських тварин.

«Великий прибуток це не приносить, але дає можливість отримати необхідну суму відразу, тим більше що відкласти сьогодні щось практично нереально», — розповідає Микола, який займається розведенням свиней у своєму присадибному господарстві.

Усе це реалізується за готівку, за найскромнішими підрахунками, оборот такої торгівлі досягає декількох десятків мільярдів гривень.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою