Фермери мають навчитися правильно будувати плани — експерт

1 жовтня 2018 114 0
Фермери мають навчитися правильно будувати плани — експерт
pixabay.com

Українські фермери так і не позбулися звички будувати плани виходячи лише з показників минулого сезону. Цього року прикладом стали виробники цибулі. Таку думку висловила головний аналітик Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тетяна Смирнова, передає Зерно.

«Цибулю стали вважати менш прибутковою культурою. Такі гойдалки типові для нас. Якщо у нас дефіцит, або високі ціни — можна очікувати, що в наступному сезоні саме під цією культурою будуть стрімко рости площі. Цей рефлекс намагаються перемогти багато років, але завжди знаходяться «джентльмени удачі», які хочуть швидкого заробітку», — зазначила аналітик.

Брак цибулі на ринку України і відповідне зростання цін спровокували, серед іншого, низькі ціни минулого сезону.

«Ціна на цибулю в середині квітня впала до рекордно низької позначки через те, що фермери дуже довго відмовлялися реалізовувати продукцію. Вони очікували покращення ситуації на ринку. Але продукт почав псуватися, сховища стали масово відкривати, пропозиція на ринку стрімко зросла, що призвело до обвалу цін», — наголосила Тетяна Смирнова.

Так, багато аграріїв зазнали серйозних втрат.

Нагадаємо, однією з причин дефіциту цибулі цього року є зменшення площ під цією культурою та несприятливі погодні умови, які ріко скоротили урожай.

П'ятий ювілейний випуск щорічного інфографічного довідника «Агробізнес України» за 2017/18 МР вже доступний в режимі онлайн.

Опублікований ювілейний випуск інфографічного довідника Агробізнес України 2017/18

Виконано за допомогою Disqus