Урожай нуту збільшиться удвічі

28 вересня 2018 105 0
Урожай нуту збільшиться удвічі
pixabay.com

З кожним роком попит на нут зростає, і вирощування даної культури стає прибутковим, особливо на півдні країни, де кліматичні умови дозволяють вирощувати високоврожайні сорти нуту. За оцінками аналітиків, цього року урожай нуту в Україні буде удвічі більшим, ніж минулого року. Про це повідомляє SuperAgronom.com з посиланням на УкрАгроКонсалт.

Нагадаємо, в Україні обвалилася ціна на нут. Зараз його вартість становить 16-17 тис. грн/т, тоді, як минулого року сягала 27 тис. грн/т.

У світі нут вирощується в середньому на 12,6 млн га сільгоспугідь. І врожайність з кожного гектара становить близько 1 т/га. Найбільш затребуваним в світі є крупнонасіннєвий нут. Україна має перевагу, так як в основному вирощує саме такий сорт нуту.

«Ця бобова культура ще не має великого застосування на внутрішньому ринку, тому практично весь урожай йде на експорт. Урожайність вітчизняного нуту завдяки природно-кліматичних умов значно вище середньосвітового рівня і становить близько 2,2 т/га», — кажуть фахівці.

В результаті — завдяки високій маржинальності, яка сьогодні вище, ніж соняшнику або сої, ця культура все більше знаходить застосування в українських аграріїв. Рентабельність її вирощування оцінюється на рівні 52%.

Український нут користується попитом в таких країнах, як Індія, Пакистан, Туреччина, Йорданія, Єгипет і Саудівська Аравія. Тим часом увага всіх світових виробників бобових прикута до Індії — основного імпортера даної культури. Нагадаємо, що уряд Індії прийняв рішення щодо підвищення мита на нут до 60%, що змінило експортний напрям світових виробників бобових.

Виконано за допомогою Disqus