Посівні площі під гречкою необхідно збільшити — експерт

25 вересня 2015 92 0
Посівні площі під гречкою необхідно збільшити — експерт
Вeebazar.ruПосівні площі під гречкою необхідно збільшити — експерт

В Україні дефіцит обсягів виробництва гречки оцінюється на рівні 100 тис. т на рік. Таку оцінку у своєму виступі на конференції «Борошно і крупи: сировина, ринок, технології» озвучила генеральний директор НПМП «Антарія» Любов Тараненко, пише «АПК-Інформ».

За її словами, однією із основних причин виникнення зазначеного дефіциту є суттєве скорочення за останні 10 років посівних площ під зернову — із 430 тис. га у 2005 р. до 136 тис. га у 2015 р. Для ліквідації цього дефіциту щорічна площа посіву гречки в Україні повинна бути збільшена, як мінімум, до 250 тис. га, а середня врожайність — досягти рівня 20 ц/га. Це дозволить забезпечити як внутрішні потреби у зерновій (не менше 300 тис. т щорічно), так і сформувати її експортний потенціал на рівні 200 тис. т на рік.

«Ми ініціюємо розгляд проблеми на рівні Мінагропроду для вироблення комплексу заходів щодо стимулювання виробництва гречки в Україні», — повідомила вона.

За її словами, ключовими кроками у цьому напрямку має стати збільшення дотацій для українських виробників гречки, а також посилення фінансування наукових досліджень у цій сфері, зокрема — розвитку насіннєвої бази і агротехнологій.

«Сьогодні можна говорити про те, що потенціал обробітку гречки в Україні до кінця не розкритий. Зокрема, наші аграрії ще дуже далекі від досягнення максимальної урожайності зернової, яка оцінюється у 35-40 ц/га», — резюмувала Любов Тараненко.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою