Вперше за три сезони Україна збільшила експорт кавунів

12 жовтня 2018 359 0
Вперше за три сезони Україна збільшила експорт кавунів
pixabay.com

Вперше за останні три сезони зріс експорт українських кавунів. За даними Держстату, з липня по вересень Україна експортувала понад 19 тис. т кавунів, що на 4% більше, ніж за весь минулий сезон. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

За словами експертів, це ще не остаточні результати, адже експорт смугастої ягоди продовжується і в жовтні.

«В Україні останніми роками інтенсивно розвивається виробництво раннього кавуна, наш клімат на Півдні цілком сприяє цьому. Але продавати ранній кавун в Україні нелегко. В цей період на внутрішньому ринку багато ягід, крім того, українці досі вважають, що ранній кавун «напханий хімією», тобто, небезпечний до вживання. Тому українські виробники роблять ставку на експорт», — зазначила експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

За її словами, в цьому сезоні найбільший за останні 3 сезони обсяг експорту кавуна в серпні, хоча, цей місяць був досить складним для виробників кавуна.

«Тоді в Україні розпочались дощі, які заважали збирати врожай, зменшення пропозиції призвело до зростання ціни. Але експорту це не завадило», — додала Тетяна Гетьман.

За даними «Інфо-Шувар», найнижчі ціни на кавун в цьому сезоні були зафіксовані в першій половині липня, тоді виробники пропонували кавун по 1,2-1,8 грн/кг, а на гуртових ринках Західних областей ціни впали до 2.8-3.2 грн/кг. У серпні ціни на український кавун вже були в 2 рази вищі.

Виконано за допомогою Disqus