В окупованому Криму зникають виноградники

14 жовтня 2018 1036 0
Виноградник
Pixabay.comВиноградник

Дії адміністрації Російської Федерації на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя ставлять під загрозу існування виноробної галузі на Кримському півострові. Про це повідомляє Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МінТОТ).

«За результатами спеціальної обробки даних з відкритих джерел та космічних знімків виявлено занепад виноградарства та знищення виноградників на території Судакської долини (район міста Судак, тимчасово окупована територія АР Крим)», — йдеться в повідомленні.

Зазначається, що станом на 2012 р., площа виноградників Судакської долини становила 743,9 га. Після анексії Кримського півострову площа виноградників різко скоротилася на 46% і зараз становить 397,8 га.

Причинами цього є:

  • заліснення виноградників (заросли деревами та кущами) — 17,4 га;
  • покинуті ділянки (не обробляються) — 17, 6 га;
  • викорчувано виноградників — 59, 4 га;
  • прорідження (зменшилась кількість кущів винограду) — 251,7 га;

«Одними із основних чинників погіршення ситуації є незаконні дії окупаційної влади на території АР Крим, зокрема це: незаконне відчуження земель, будівництво об’єктів інфраструктури і прокладення доріг на території виноградників, низький контроль окупаційної влади за землевпорядкуванням», — зауважують у МінТОТ.

Повідомляється також про загальну невтішну динаміку скорочення площ плодоносних виноградників в АР Крим за час окупації Росією Кримського півострова. Станом на 1 січня 2013 р. їх площа складала 20,5 тис. га, а в 2017 р. — 14,1 тис. га, що на 30% менше. Окреме занепокоєння викликає зниження врожайності з 5,6 до 3,54 т/га.

Виконано за допомогою Disqus