Виробник овочів заклав перший в Україні сад горіхів пекан

1 листопада 2018 1851 0
Виробник овочів заклав перший в Україні сад горіхів пекан
pixabay.com

Виробник овочів борщового набору компанія «Імпак» заклала перший в Україні сад горіхів пекан. Про це повідомив керівник підприємства Сергій Малиновський, передає east-fruit.com.

Наразі у підприємства 80 га горіхового саду.

«Переглянули і українські, і іноземні сорти в розплідниках. Оскільки ми знаходимося на 50-ій широті, то рекомендацій по сортах для нашої зони не було. Вибрали, і 4 роки тому посадили то, що може максимально підійти — молдавську селекцію, українську та європейську. Однак, я звик все робити правильно і ефективно. Оскільки не знайшов тієї якості горіхів, яке хотів, для подальшої роботи довелося організувати власний розплідник. Працюємо над підщепами, їх морозостійкістю, експериментуємо. Це і зайнятість людей на підприємстві — вони можуть працювати і взимку, і влітку. Ми шукаємо нові форми, проводимо дослідження, не так давно стали першим сертифікованим розплідником в Україні. Почали першими в країні вирощувати горіх пекан», — розповів власник саду.

Він запевняє, що провальний горіховий проект не буде.

«Як би ми не старалися, до каліфорнійських садів нам ще далеко, у них в цьому напрямку наука вже сто років працює. Горіховий сад, який дає мінімум 5 тонн з гектара, або 30 кг з дерева. Світова ціна на ринку нелущённого горіха мінімум долар. Таким чином, гектар саду при будь-якому розкладі може давати $ 1-2 тис. Чистого прибутку», — зазначив Сергій Малиновський.

Минулого року компанія почала вирощувати горіхи із закритою кореневою системою в горщиках за американською технологією.

«Прищеплюємо до 50 тис. саджанців на рік. Зараз горіхівництво дуже цікавляться підприємства, завдяки компенсації — держава повертає за кожен горіх 330 грн, у нас оптом саджанець коштує 350 грн, якщо клієнт повертає відро, то мінус 20 грн. Ось і виходить, що горіх безкоштовний. Тільки потрібно хотіти, зробити проект, купити в сертифікованому розпліднику саджанці і вчитися технологіям догляду», — наголосив Сергій Малиновський.

Виконано за допомогою Disqus