Африка не купуватиме українську картоплю через невідповідність вимогам

2 листопада 2018 14529 0
Африка не купуватиме українську картоплю через невідповідність вимогам

ЄС не купуватиме українську картоплю для експорту в Африку. Продукція не відповідає вимогам африканських покупців. Про це повідомляє «Інфо-Шувар».

В країнах ЄС назріває картопляна криза через несприятливі погодні умови цього року. У 2018 р. урожай картоплі в ЄС найгірший за останні 5 років. Це викликає стурбованість у компаній, які мають довгострокові контракти на поставку картоплі з покупцями віддалених ринків, наприклад, Африки.

Європейські компанії почали ще влітку шукати альтернативні джерела поставок картоплі, одним з яких могла б бути Україна.

«Ще в серпні європейці почали шукати можливість доставки української картоплі в Африку. Зацікавленість була обумовлена суттєвою різницею в цінах — в ЄС цього року ціни в 2 рази вищі від минулорічних, а в Україні картопля протягом всієї осені була мінімум в 2 рази дешевша від європейської», — зазначила експерт плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман.

Але навіть за таких умов українська картопля не зможе конкурувати з європейською.

«Причина не лише в дорогій логістиці в цей регіон, на жаль, в нас все ще нелегко знайти картоплю з якістю, яка б відповідала вимогам африканських покупців», — повідомила експерт.

За її словами, розвантажити вітчизняний ринок картоплі поставками в прикордонні регіони теж неможливо.

«Вхід української картоплі до країн ЄС заборонено через фітосанітарні невідповідності, а в країнах СНД пропозиція власної картоплі досить велика. Наслідком цього є низька ціна на нашу картоплю, особливо на фоні суттєвого подорожчання інших складових борщового набору», — підкреслила Тетяна Гетьман.

За  даними Тетяни Гетьман, вартість доставки картоплі з України коштує майже €6 тис. заодин контейнер вагою 25 тонн. Для порівняння, логістика з порту Роттердаму в порт Дакар обходиться європейцям в €800.

«Ми навіть прораховували варіант поставити нашу картоплю в Африку через Європу транзитом, але нам це не вдалось через діючу заборону ввезення української картоплі на територію ЄС. Така можливість для виходу на зовнішні ринки з'являється раз в 10-15 років. Тому, погано, що українські виробники не можуть скористатися цим у поточному сезоні», — наголосила експерт.

Виконано за допомогою Disqus