Половина сої в Україні є генетично модифікованою — результати дослідження

5 листопада 2018 173 0
Половина сої в Україні є генетично модифікованою — результати дослідження

Майже половина всіє сої, що росте на українських полях є генетично модифікованою. Так, за результатами дослідження Асоціації «Дунайська соя» та Асоціації «Agent Green» (Румунія) частка такої сої складає 48%. Про це повідомляє УНІАН.

Як  зазначив  президент Асоціації «Agent Green» Габріель Паун, для проведення дослідження на наявність генетично модифікованих продуктів у посівах сої в Україні було відібрано зразки з соєвих полів із шести областей України (Полтавська, Хмельницька, Київська, Кіровоградська, Житомирська, Вінницька), де знаходиться близько половини українського виробництва сої .

«Двадцять дев'ять із шістдесяти зразків виявилися позитивними», —повідомив Габріедь Паун.

За словами директора Асоціації «Дунайська соя» в Україні Оксани Просоленко, такі результати свідчать про пряме порушення українського законодавства.

«Навіть сама цифра не має значення. Ми говоримо про те, що більша частина ринку працює в нелегальній зоні. Вирощування генно модифікованих культур на сьогодні в Україні нелегальне, оскільки ми офіційно не маємо жодної зареєстрованої ГМ-лінії в Україні. Все, що відбувається на прикладі сої, — це все нелегальне поле, яке ми хотіли б спробувати привести у відповідність до чинного законодавства», — зазначила Оксана Просоленко.

За її словами, ключові асоціації спільно з громадськими організаціями написали відкритий лист-звернення до президента, прем'єр-міністра та голови Верховної Ради з метою звернути увагу вищих органів державної влади на проблему неконтрольованого обігу ГМО в Україні, а також сприяти врегулюванню цієї ситуації.

Довідково: Асоціація Agent Green — громадська організація з охорони довкілля, створена в 2009 р. в Румунії з метою збереження біорізноманіття.

Асоціація «Дунайська Соя» — міжнародна неприбуткова громадська організація, заснована у 2012 р. з головним офісом у Відні (Австрія). Організація була створена для просування і поширення ідеї вирощування, переробки та маркетингу високоякісної не-ГМ сої, а також для контролю походження сої з Дунайського регіону і Європи. 

Виконано за допомогою Disqus