Собівартість виробництва томатів зросла на чверть

8 листопада 2018 111 0
Собівартість виробництва томатів зросла на чверть
pixabay.com

В Україні прогнозують подорожчання томатів з приходом холодів. Однію з причин подорожчання продукції є зростання її собівартості. Про це повідомив заступник директора Уманського тепличного комбінату Андрій Гордій, передає UBR.ua.

«Собівартість виробництва помідорів зросла як мінімум на 20-25%. В першу чергу збільшилися витрати на опалення, а також на добрива і необхідні для роботи імпортні матеріали. Ми змушені скорочувати площі під томатами і закривати старі теплиці», — зазначив Андрій Гордій.

При цьому наші виробники будуть намагатися відправити нечисленний український урожай на експорт. Вони відкрито говорять, що відправляти наші томати в Польщу за $1,5/кг (42 грн) вигідніше, ніж здавати вдома по внутрішній оптовій ціні. Тим більше, що після роботи над смаком, наші овочі стали вигравати конкуренцію у іспанських і турецьких.

«Оптові ціни на томати в Україні поки знаходяться на найнижчому рівні — 18-20 грн/кг. Далі їм падати нікуди, тим більше що пропозиція різко скоротилося. Тепличні комбінати реалізували продукцію попереднього обороту, наступна хвиля буде через місяць-півтора - до Нового року», —пояснила експерт «АПК-Фніорм: овочі і фрукти» Тетяна Смирнова.

За її словами, холодна погода в Іспанії свого часу приводила до 10-15% зростання цін на томати в ЄС. Винятком не стане і нинішній сезон. А слідом за цінами на зовнішніх риках неминуче подорожчання овоча і в Україні.

«Подорожчання продукції очікується до Нового року, і ціна буде вищою за нинішню як мінімум на 20-30%. На ній позначиться і подорожчання томатів в Європі, і зростання собівартості їх виробництва в нашій країні», — додала Тетяна Смирнова.

Експерти називають три причини подорожчання овочів:

  • зростаючий дефіцит: через світову ситуацію і внутрішньо українське скорочення обігу;
  • зростання витрат на виробництво помідорів через похолодання в Україні (більше коштів буде потрібно на опалення);
  • збільшення попиту на цей овоч напередодні свята.
Виконано за допомогою Disqus