Грунтовий томат не зміг конкурувати з тепличним у цьому сезоні — огляд цін на овочі

6 листопада 2018 115 0
Грунтовий томат не зміг конкурувати з тепличним у цьому сезоні — огляд цін на овочі
pixabay.com

Kurkul.com разом з FreshBot продовжують слідкувати за змінами цін на ринку овочів та фруктів.

Томат

Цікава динаміка в цьому році склалася за цінами на томат тепличний. Більшість виробників-тепличників не тільки заробили трохи більше грошей в кінці сезону, продаючи томат за цінами 22-28 грн/кг, а й в сезон грунтового томата не сильно спускалися по цінам.

Як правило, тепличні господарства рахують маржу або середню ціну по закінченні сезону, що більш правильно показує картину їх роботи. Цей рік був дуже важким для виробників томата відкритого грунту: дощова весна, яка відтягла початок сезону, посушливе літо, що знизило врожайність і дуже швидка зміна клімату, через що якість самого продукту на прилавках магазинів була не зовсім кондиційне.

Супермаркети, як і кінцеві споживачі, все більше надавали перевагу, дорожчому, але якісному тепличному томату. Хіба, що в областях, близьких до місця вирощування томату, ціни на грунтовий томат трималися впевнено і не пускали тепличний на полиці магазинів.

У пік сезону грунтового томату, ціна на який сягала не більше 5-6 грн/кг, а частіше 2-3 грн/кг, тепличний томат тримався на рівні 13-15 грн/кг, хоча це і на 5-7% дешевше, ніж минулого року.

Знову ж таки, як показує практика, географія експорту розвивається дуже слабо, але цей сезон в ЄС був дуже напруженим і були зафіксовані невеликі тестові поставки, які сподіваємося переростуть в більш масові системні поставки.

Фахівці FreshBot стежитимуть за тим, як незабаром почнуться поставки імпортного продукту, які будуть в більшій мірі керувати внутрішніми цінами, проте не будемо забувати про купівельну спроможність, яка знижується в по масі причин.

Продовжуйте стежити за цінами з Kurkul.com та FreshBot.

Завантажити додаток можна за посиланнями: Appstore та Google Play.

Виконано за допомогою Disqus