Томат по 1 грн/кг не буде збитковим, якщо є переробка

6 вересня 2018 133 0
Михайло Білий, директор агропідприємства «Евріка»
Kurkul.comМихайло Білий, директор агропідприємства «Евріка»

«Евріка» (ТМ «З бабусиної грядки») 97% виробленої продукції реалізує на внутрішньому ринку. Про це йдеться в матеріалі в рамках спільного проекту банку ПУМб і Latifundist.comWe Make Food.

Із загальної кількості виробленої продукції на експорт йде лише 3%. У першу чергу, переробники хочуть поставляти свою продукцію по всій Україні, а вона ще поки що представлена ​​не в усіх регіонах.

Директор підприємства Михайло Білий розповів, що у агрофірм є величезна перевага — власна сировина. Інші консервні підприємства закуповують сировину, що впливає на цінову політику.

Наприклад, собівартість томатів на агрофірмі — 1 грн/кг, для виробництва її рахують по 1,25 грн/кг, і це вже рентабельна ціна. Інші заводи купують сировину по 2 грн/ г, несуть транспортні витрати. У «Евріки» немає довгого «плеча» логістики або необхідності орендувати транспорт, що нівелює всі накрутки на ціну готової продукції.

«Працюючи в таких умовах ми отримуємо той самий прибуток, що і розкручені бренди, я б сказав, втомлені торговельні марки. А можливо, навіть і велика. Але ми даємо ринку хороший, якісний продукт. Ми виробники сировини, і ми ж переробники», — говорить директор агрофірми Михайло Білий.

Довідково: Агрофірма «Евріка» — це вертикально-інтегроване підприємство, з повністю закритим циклом: від виробництва сировини до переробки та реалізації готової продукції. Поля агрофірми «Евріка» займають 3 тис. га Це суцільний масив, який знаходяться повністю під крапельним зрошенням. Засновникам заводу вдалося домовитися з пайовиками. Оренда плата коливається в межах 10%, іноді буває більше. Вирощують тут «борщовий набір» (капуста, картопля, цибуля, столовий буряк, морква), пшеницю, ячмінь, горох, нут, сочевицю, квасолю, томати, кавуни і дині.

Детально про діяльність агропідприємства читайте в новому випуску We Make Food.                   

Виконано за допомогою Disqus