Конституційний Суд визнав фермерів основою аграрного устрою країни

28 листопада 2018 860 0
Конституційний Суд визнав фермерів основою аграрного устрою країни
Status Quo

Конституційний Суд України визнав відповідність законопроекту про внесення змін до статті 41 Конституції України (реєстр. № 6236) вимогам статей 157 і 158 Конституції України. Про це йдеться у Висновку суду від 23 листопада 2018 р. Про це йдеться на legalhub.online.

Так, проектом акта пропонується основою аграрного устрою України визначити фермерське господарство.

«Конституційний Суд України дійшов висновку, що законопроект «Про внесення змін до статті 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств» відповідає вимогам статей 157 і 158 Конституції України», — ідеться в повідомленні.

Висновок Конституційного Суду України є обов’язковим, остаточним та таким, що не може бути оскаржено.

Як зазначається у пояснювальній записці, прийняття законопроекту сприятиме збереженню власності на землю в руках широких кіл громадян України, передусім тих, які проживають в сільській місцевості, підвищенню добробуту сільського населення, забезпеченню сталого розвитку сільських територій, розбудові ефективного агропромислового комплексу, забезпеченню громадянського миру та соціальної злагоди, а також захисту національних інтересів та безпеки держави.

«Саме через невизначеність з термінологією не до кінця зрозумілим є зміст такої законодавчої ініціативи, її правові наслідки та шляхи, якими народні депутати прагнуть досягти задекларованих цілей», — зазначає експерт із правового регулювання земельних відносин Анна Федун.

Тому наразі підтримка цього законопроекту народними обранцями може свідчити про їх бажання задекларувати своє добре ставлення до фермерів та підкреслити їх важливу роль у сільському господарстві, адже попереду вибори.

Нагадаємо, з ініціативою визнати фермерів основою аграрного устрою і затвердити це в в Конституції України виступив лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко. Поданий його політсилою законопроект №6236 «Про внесення змін до ст. 41 Конституції України щодо реалізації прав українських громадян на землю, збереження власності на сільськогосподарські землі в руках громадян України та сталого розвитку села на основі фермерських господарств» 20 вересня 2018 р. підтримали 276 народних депутатів і документ передали на рогляд КСУ. Презентуючи документ лідер радикалів у Раді наголосив, що у сусідній Польщі 1,5 млн фермерських господарств, які за рік заробляють €22 млрд, в Україні фермери виробляють «40 млн зерновых, а заробляють у 10 разів меньше, бо продають переважно сировину».

Виконано за допомогою Disqus