Стало відомо, як змінилися ціни на овочі протягом осені

7 грудня 2018 94 0
Стало відомо, як змінилися ціни на овочі протягом осені
cn.com.ua

Зростання ціни на овочі борщового набору почалося у період збирання урожаю у господарствах. Зазвичай, в цей період ціни знижуються через максимальну пропозицію овочів на ринку. Фахівці Інфо-Шувар, проаналізували зміну ціни на всі позиції «борщового набору» впродовж осені.

Лідером по зростанню ціни стала ріпчаста цибуля, яка за три осінніх місяці подорожчала майже в півтора рази. Станом на кінець листопада, ціни на цибулю на гуртових ринках країни сформувались в діапазоні 12-13 грн/кг (€0,37-0,41/кг), встановивши рекорд за всю історію незалежної України. 

На другому місці опинився столовий буряк, який подорожчав більше, ніж наполовину.  В першій половині листопада ціна на буряк в Україні дещо просіла, оскільки, на ринку з’явилася пропозиція імпортної продукції із Білорусі за ціною 8-8,5 грн/кг (€0,25-0,27/кг). Проте, вже з 20-х чисел місяця ціни знову продовжили  зростання. Станом на кінець листопада, на гуртових майданчиках країни ціни на буряк встановилися в межах 8,5-9 грн/кг (€0,27-0,28/кг), при цьому, темпи подорожчання суттєво прискорились на початку грудня.

Більш, ніж на 50% також, подорожчала і білоголова капуста. На початку грудня капуста пропонується на гуртових майданчиках країни по 6-7 грн/кг (€0,19-0,22/кг) .

В останні тижні листопада зросли ціни і на картоплю. Станом на кінець листопада, ціни на картоплю були зафіксовані в межах діапазону 4,5-4,8 грн/кг (€0,11-0,12/кг) і  вже перевищують минулорічні більш, ніж на третину.

До середини вересня морква була лідером за темпами подорожчання. Максимальних показників ціни досягли в кінці вересня, тоді на гуртових ринках країни морква пропонувалась по 8-10 грн/кг (€0,25-0,31/кг). Тоді почала з’являтися імпортна продукції з Білорусі. Попит на неї був високим, незважаючи на вищу вартість.

Впродовж жовтня та листопада ціни на українську моркву переважно знижувались під впливом збільшення пропозиції місцевої продукції, і в т.ч. під тиском імпорту. Станом на кінець листопада на гуртових ринках України українську немиту моркву можна купити по 6,5-9 грн/кг (€0,19-0,28/кг), імпортна мита морква пропонується у межах 11-13 грн/кг (€0,41-0,12/кг).

Виконано за допомогою Disqus