Агрознавці. Проблеми фітофторозу і пероноспорозу

Як довго існуючий асортимент фунгіцидів може захищати ваше овочеве поле? (ОНОВЛЕНО)

АгроЗнавці 19 липня 2017 1246 0

«АгроЗнавці» знову відповідають на ваші запитання. Цього разу експерт консультує по темі: проблеми фітофторозу і пероноспорозу. Як довго існуючий асортимент фунгіцидів може захищати ваше овочеве поле? Для відповіді на поставлені питання компанією BASF спеціально був запрошений провідний науковий співробітник відділу біотехнології картоплі ІЗЗ НААН, Ігор Черниченко. Всі актуальні відповіді по внесенню і дії існуючих фунгіцидів на овочевому полі дивіться у нашому відео.

Нагадаємо, що надалі тематика запитань не обмежиться лише агрономією. Ми збиратимемо запитання і про юриспруденцію, бухгалтерію, інженерію та подекуди навіть менеджмент, тому пропонуйте свої теми, запитуйте, слідкуйте за оновленнями і ми не залишимо вас без відповідей!

Детальніше про проект можна прочитати за посиланням, а усі відеовідповіді на запитання про соняшник можна переглянути на YouTube-каналі HliborobTV.

Питання 1: Через який час потрібно проводити фунгіцидну обробку від фітофторозу після випадання опадів, якщо її було проведено за 7-10 днів до цього?

Відповідь: Це залежить від низки факторів. Перше — інтенсивність дощу, наскільки він був сильний. Якщо випав дрібний дощ до 1-2 мм, це аніскільки не знижує ефективність фунгіцидів. Друге — яким фунгіцидом було проведено останню обробку. Якщо це контактний фунгіцид і дощ випав від 5 мм і більше, то, безумовно, дощ знижує ефективність роботи контактного фунгіциду у звичайній водорозчинній формуляції. Якщо це був фунгіцид системної дії, він за 7-10 днів уже встиг укорінитися в листя і наступна обробка повинна призначатися згідно із регламентом проведення фунгіцидної обробки. Це, зазвичай, 14-15 днів після останньої обробки. Хочу ще раз повторити, що за регламентом майже усіх відомих фунгіцидів повторна обробка повинна проводитися кожні 2 тижні, 14-15 днів. Тут ще треба відзначити, що не всі фунгіциди однаково стійкі до змивання дощем. Такий фунгіцид, як Орвего, дуже стійкий до змивання водою і буквально через кілька годин після його застосування він прекрасно укорінюється в рослину і витримує практично будь-яке змивання. Тому застосування саме Орвего нітрохи не залежить від часу проходження дощу. Якщо його було внесено на сухий лист згідно із регламентом внесення, а дощ пройшов не раніше, ніж за добу після внесення.

Питання 2: Чи можна обійтися без профілактичної обробки? Чи не варто чекати проявів хвороби?

Відповідь: Профілактика завжди дешевша, ніж боротьба з хворобами, і вона починається задовго до посадки. Це й дотримання сівозміни, і підготовка насіння, і умови зберігання насіннєвого матеріалу, обробка насіннєвого матеріалу перед посадкою протруювачами — це все належить до профілактичних методів боротьби. Що ж до внесення фунгіцидів, то якщо вже хвороба почала проявлятися візуально, можна визначити, що є фітофтороз на листі, на стеблі – це вже втрата урожаю і дожидати такого стану не слід. За загрози спалаху захворювання, а це різка зміна температурного режиму, рясні роси, затяжні дощі та порівняно високі температури у цей час, тобто коли створюються оптимальні умови для росту й розвитку грибкових захворювань, необхідно у будь-якому випадку, навіть якщо рослина візуально вільна від хвороб, проводити обробку. Для цього застосовуються фунгіциди контактної дії, системно-контактної, універсальної, такі, як Акробат МЦ, прекрасний фунгіцид. І, звичайно, найкращий із фунгіцидів для профілактичної роботи, який тримає лист у захищеному стані протягом двох тижнів без проблем за будь-якої погоди, будь-яких погодних умов — це Орвего. Бажано додавати ще до нього фунгіцид Сігнум згідно із регламентом проведення. Орвего застосовується у дозі від 0,8 до 1л/га з додаванням Сігнум 0,25-0,3 г/л. За такого захисту, з мого досвіду, ми повністю захищаємо наземну масу рослини від фітофторозу й альтернаріозу, що теж дуже важливо для картоплі. Ще хочу додати щодо профілактики: тут треба рахувати гроші не тільки на закупівлю і внесення препарату для профілактичної обробки. Потрібно врахувати також, наскільки підвищиться урожай від недопущення захворювань, а це ще до 15% урожаю.

Питання 3: На що краще звернути увагу під час обробки? Які фактори можуть знизити чи навіть знищити ефект фунгіцидів?

Відповідь: По-перше, стан рослини. Всі фунгіцидні обробки, чи це системний препарат, чи контактної дії препарат, мають вноситися на сухий лист. У жодному разі фунгіциди не слід вносити рано-вранці по росі, це знижує дію препарату системної дії, а препарати контактної дії можуть просто не спрацювати, коли лист мокрий. По-друге, коли найкращий час для внесення фунгіциду. Ми вже говорили, що потрібен сухий лист, і найбільш оптимальним для хімічної обробки рослин вважається передвечірній і вечірній час, коли лист іще сухий, без роси, сонячна інтенсивність падає, температура спадає. Це стосується не тільки фунгіцидів, а й інших засобів захисту. Ще варто звернути увагу й на вітер. Треба боятися не лише сильного вітру, який здійснює знесення препарату під час внесення, а й слабкого вітру, який викликає турбулентність у приземному шарі та водночас, за високої температури ґрунту, може піднімати дрібні краплі вгору і вони просто випаровуються. Треба враховувати й таке явище, як випаровування, особливо це важливо під час застосування малих норм робочого розчину. Якщо застосовуються норми робочого розчину порядку 150 л/га, то навіть за слабкого вітру й температури близько 25ºС понад половина розчину просто не долітає до землі й випаровується, а сам фунгіцид осідає на рослині у вигляді сухого розчину, тобто в лист не укорінюється, не захищає. Тому потрібно суворо дотримуватися правил внесення будь-яких хімічних препаратів, це стосується і фунгіцидів, і інших засобів захисту — гербіцидів, інсектицидів. Найбільш оптимальна норма внесення кількості робочого розчину для використання як захисту — це 300-400 л/га. Із цим не можна економити, тому що препарати все ж дорогі, і якщо вони не спрацюють через те, що внесли малою нормою, буде дуже прикро.

Питання 4: Які особливості обробки в закритому ґрунті? Наскільки більше обробок потрібно?

Відповідь: Справа в тім, що у закритому ґрунті створюються практично ідеальні умови для розвитку хвороб. Відсутність вітру, висока вологість і висока температура сприяють бурхливому розвитку захворювань. Проте відсутність вітру й висока вологість сприяють і гарній роботі засобів захисту. Тому, застосовуючи системні препарати та препарати контактної дії в закритому ґрунті, який обладнано системами поливу ґрунту на зразок крапельного зрошення, кратність обробок має бути така ж, як і у відкритому ґрунті. Якщо теплицю чи будівлю закритого типу обладнано системою поливу дощем або туманом, це, звісно, знижує ефективність фунгіцидів, особливо контактної дії, і там треба збільшувати кратність приблизно удвічі.

Питання 5: Який оптимальний період захисту від фітофторозу? Коли починати внесення фунгіцидів?

Відповідь: На півдні ми використовуємо два строки посадки — весняна посадка, яка проводиться у звичайні терміни, кінець березня-початок квітня, і літня посадка, коли картоплю висаджують у кінці червня чи на початку липня свіжозібраними бульбами, або початок-середина липня (до 15 липня) із минулорічними бульбами. Для весняної посадки оптимальний термін початку обробки — це початок бутонізації. За нормального розвитку картопля в цей час починає змикати ряди, погано провітрюється, а зрошення створює високу вологість ґрунту та, відповідно, високу вірогідність зараження і розвитку грибкових хвороб. Тому на початку бутонізації і до кінця цвітіння кожні 2 тижні потрібна фунгіцидна обробка. В літніх посадках бутонізація припадає на початок-середину вересня. На додачу до зрошення в цей час знижується температура і підвищується вологість повітря. У ранкові часи часті рясні роси, що також сприяє розвитку грибкових хвороб. А урожай дозріває на початку жовтня. Для нашої зони це пік розвитку і грибкових, і бактеріальних хвороб. Тому починають із профілактичних обробок на початку вересня, і виходить три обробки до збирання врожаю у літній посадці.

Питання 6: Яка хвороба більш шкодочинна — альтернаріоз чи фітофтороз?

Відповідь: Фітофтороз може знищити весь урожай повністю, на 100%. Це не тільки через ураження наземної маси, адже коли стебла рослини висихають, спори фітофторозу, грибок і міцелій переходять на бульби. Навіть якщо викопати візуально здорову бульбу, в умовах сховища там розвиваються хвороби і продовжує гнити те, що залишилося. Альтернаріоз дуже шкідливий для листя і наземної маси. Хоч він заважає накопиченню урожаю, але повністю урожай не знищує.

Питання 7: Від яких факторів залежить період захисної дії препарату?

Відповідь: Як ми вже говорили, від часу застосування контактних фунгіцидів, від часу випадання дощу. Якщо дощ випав протягом кількох годин після застосування контактного фунгіциду, він практично повністю змиває цей препарат з листя, і той не працює. Швидкодіючі системні фунгіциди встигають укорінюватися за кілька годин у лист і, фактично, якщо дощ пройде через 12-24 години після обробки, він уже на ефективність препарату не впливає. Друге, як ми вже казали, на ефективності позначаються температура і вітер, тобто, скільки робочого розчину в нормальному робочому стані потрапляє на лист. Якщо сухо та висока температура, то половина води випаровується, не долетівши до рослини. А якщо похмура нормальна погода з невеликим вітром, то практично 100% потрапляє на листя і нормально працює.

Питання 8: Які підходи до захисту за листкової та стеблової форм фітофторозу?

Відповідь: Підходи до захисту абсолютно однакові. Різниця тільки в тому, що для попередження стеблової форми фітофторозу потрібно починати обробляти трішки раніше, коли системний фунгіцид може потрапити на незакриту частину стебла, це в одному випадку. І друге, все-таки за небезпеки стеблової форми фітофторозу бажано застосовувати саме системні фунгіциди, тому що вони поширюються наявною наземною масою. Інакше кажучи, якщо препарат проник в лист, то він дістане й до стебла. В новостворені тканини він не потрапляє, тобто, була рослина заввишки 20 см – 20 см захищено. Наросло 10 см зверху — ця нова «десяточка» вже не захищена від хвороби.

Питання 9: Розкажіть про періоди ураження альтернаріозом. Коли починати контроль та якими препаратами?

Відповідь: У нашій зоні альтернаріоз проявляється трішки пізніше, ніж фітофтороз, це приблизно початок цвітіння і активне цвітіння картоплі. Але до того ми намагаємося захистити рослини від фітофторозу, тому альтернаріоз іде як супутнє захворювання і знищується тими ж самими фунгіцидами, що й фітофтороз. Різниця тільки в тому, я ще раз повторюю, бо на власному досвіді випробував це — фунгіцид Орвего краще працює проти альтернаріозу, ніж інші фунгіциди.

Питання 10: Розкажіть про контроль пероноспорозу на цибулі. За яких умов слід починати внесення препаратів та якою повинна бути періодичність?

Відповідь: Трішки історії. Коли у 2013 році в Херсонській області була несправжня борошниста роса, пероноспороз абсолютно не був проявлений на жодному гектарі цибулі, тому що 2013 року під час сходів і розвитку була страшенна спека, посуха, і цей грибок не міг розвиватися. Пероноспороз розвивається за різких змін температури, коли випадає рясна роса, це для нього найкращий час. Якщо роса протрималася 2-3 години на рослині, а потім після такого росяного ранку настала така прекрасна погода, у цей час спочатку в росі спора проросла, зачепилася, а під час підвищення температури починає активно рости. І ось у такий період відзначається бурхливий сплеск несправжньої борошнистої роси. Коли це відбувається? У різні роки по-різному. Але якщо зараз прогнози погоди більш-менш виправдані на 3-4 дні, то можна спрогнозувати, що за 2-3 дні очікуються різкі перепади нічних і денних температур, і тоді виникає небезпека розвитку цього захворювання. Готуйте оприскувач, зробіть профілактичну обробку, і це буде гарантією отримання урожаю та відходу від такої дуже неприємної хвороби для цибулі та, до речі, огірка.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою