Фінські вчені створили першу вакцину для бджіл

13 грудня 2018 704 0
Фінські вчені створили першу вакцину для бджіл

Препарат, що створили вчені з університету Гельсінкі протистоїть смертельному захворюванню комах — американському гнильцю бджіл. Про це повідомляє agrarii-razom.com.ua.

Проти хвороб медоносних бджіл традиційні вакцини не приносять користі, адже імунна система комах влаштована інакше, ніж у хребетних. Щоб захистити їх від вірусів і бактерій, необхідний зовсім інший підхід. І його представили фінські біологи.

Вони виявили, що білок вітеллогенін виконує в організмі бджіл ту ж функцію, що і антитіла у людини. Крім того, бджолині матки, чий організм зіткнувся з хвороботворними бактеріями, передають імунітет до них потомству.

На основі цих даних дослідники створили першу в історії вакцину для комах, що отримала назву PrimeBEE.

Препарат спрямований на боротьбу з бактеріальною хворобою, відомою як американський гнилець бджіл. Це захворювання, зазначене по всьому світу, іноді призводить до загибелі цілого вулика. Наразі вакцина проходить стадію випробувань.

Також потрібно визначити , як краще її використовувати: згодовувати бджоломаткам з цукром або розсилати бджолярам вже щеплених особин. Автори сподіваються, що такий підхід зробить бджіл більш стійкими і до інших хвороб.

Виконано за допомогою Disqus