Гризуни повторно заселяють посіви озимих культур

29 грудня 2018 269 0
Гризун
Pixabay.comГризун

Активний розвиток мишоподібних гризунів, їх міграція та шкодочинність наразі дещо стримується через достатнє зволоження ґрунту. Втім місцями, відзначається повторне заселення посівів озимих культур, які до цього вже були оброблені родентицидами. Про це повідомляє Держпродспоживслужба.

У посівах озимини у більшості регіонів заселеність гризунами становить 27-89%, за середньої чисельності 1-3, макс. 4 жилих колоній на гектарі.

Заселеність багаторічних трав, садів, неорних земель, лісосмуг відмічається на 100% площ, де гризуни мешкають за чисельності 2-4 жилих колоній на гектар.

У Херсонській області та інших південних регіонах, де негативний вплив погодних умов позначається у меншій мірі, мишоподібні гризуни продовжують повторно заселяти посіви озимих культур, які були уже оброблені. Чисельність шкідника становить 30-40 нір на гектар. В розмноженні бере участь 58% самиць, з 5-8 ембріонами кожна.

«Інтенсивність подальшого розвитку та поширення, а також рівень їх шкідливості будуть визначатись насамперед, погодними умовами та ефективністю винищувальних заходів, які здійснюють через внесення в жилі нори дозволених до використання родентицидів», — зазначають фахівці.

Виконано за допомогою Disqus