Дослідження продукції на залишковий вміст пестицидів важливе для здоров’я ― думка

28 січня 2019 30 0
Дослідження продукції на залишковий вміст пестицидів важливе для здоров’я ― думка

Дослідження продукції на залишковий вміст пестицидів може мати велике значення у збереженні здоров’я людини та довкілля. Таку думку висловила керівник сервісно-аналітичного центру «Інституту здоров’я рослин» Ірина Перехрест.

«На жаль, сьогодні не кожна лабораторія може надати в повному обсязі такі послуги. Ми в «Інституті здоров’я рослин» проводимо дослідження на залишкову кількість пестицидів (понад 160 показників) і токсичних елементів у зерні, зернобобових культурах і продуктах їх переробки, крупах, кормах, комбікормах, плодоовочевій продукції та продуктах її переробки, натуральному меду й продуктах бджільництва. У перспективі плануємо додати до цього списку визначення мікотоксинів і показників якості», ― повідомила вона.

За її словами, в Україні на сьогодні зареєстровано понад 4 тис. препаратів, і чи не кожне господарство користується власними, унікальними системами захисту культур. Тому держава не може надати виробникові якийсь універсальний сертифікат. Натомість кожен аграрій, який хоче працювати на міжнародних ринках, повинен замовити індивідуальне дослідження своєї продукції на залишковий вміст пестицидів.

Вона додала, що визначення залишкової кількості пестицидів є важливим етапом дослідження ресурсів господарства й надання рекомендацій для їх покращення та відновлення

«Методи для виявлення залишкових пестицидів у продукції ми застосовуємо різні ― від скринінгу до хроматографії. Усе залежить від вимог замовника і показників, на які необхідно дослідити продукцію», ― повідомила  Ірина Перехрест.

Виконано за допомогою Disqus