Непридатні пестициди утилізовуватимуть за кордоном

22 лютого 2019 50 0
Непридатні пестициди утилізовуватимуть за кордоном

Кабінет Міністрів України 19 лютого 2019 р. опублікував постанову №1212 «Про внесення зміни до пункту 11 Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням», якою дозволив вивозити з території держави на утилізацію небезпечні пестициди за кордон. Про це повідомляє AgroPolit.com з посиланням на прес-службу Європейської Бізнес Асоціації.

«Так склалося, що на сьогодні в Україні немає безпечних технологій утилізації такого типу небезпечних відходів як пестициди. До 2015 р. вони експортувалися в країни ЄС, зокрема, Польщу, Великобританію та Францію, які мають необхідні потужності для екологічно безпечного знищення ЗЗР. Але через законодавчі прогалини механізм транскордонного перевезення в рамках Базельської конвенції у нас було заблоковано», — пояснив координатор Агрохімічного комітету ЄБА Віктор Погорілий.

Повідомляється, що з 2015 р. Мінприроди не видавало висновку та повідомлення на транскордонне перевезення непридатних пестицидів. Це призвело до накопичення великої кількості таких відходів на території України (до 13 тис. т) та до фактичної неможливості безпечного знищення фальсифікату.

«Тому на сьогодні, коли Постанову вже опубліковано, Мінприроди отримало необхідне законодавче підґрунтя для видачі  відповідних документів на здійснення транскордонного перевезення непридатних засобів захисту рослин на утилізацію. Йдеться про висновок та повідомлення, які дозволятимуть відповідній компанії це здійснювати, вони мають видатись протягом 10 робочих та 60 календарних днів відповідно», — повідомили в ЄБА.

Постанову КМУ №1212 було прийнято ще 21 листопада 2018 р., а опубліковано документ тільки 19 лютого.

Нагадаємо, сільгоспвиробників хочуть зобов’язати попередажати бджолярів телефоном про обробку полів пестицидами.

Виконано за допомогою Disqus