Експерт роз’яснила обов’язки агрономів-інспекторів

11 лютого 2019 120 0
Експерт роз’яснила обов’язки агрономів-інспекторів

Сьогодні у суб’єктному складі працюють органи сертифікації насінництва (приватний та державний), та аудитори з сертифікації (агрономи-інспектори). Про це повідомила керівник приватного органу сертифікації «АГРОСЕРТ» Наталія Грюнвальд, передає прес-служба Насіннєвої Асоціації.

«При чому, аудитор з сертифікації, це суб’єкт, який може вам відібрати проби і т.п, працює виключно на підставі свідоцтва внесеного до офіційного відкритого Реєстру аудиторів з сертифікації і несе особисто відповідальність за здійснені дії. А правосуб’єктність їх діяльності обмежена видом робіт та строковою дією свідоцтва», — наголосила Наталія Грюнвальд.

Раніше посада і функції агронома-інспектора були закріпленні лише за державним органом, але з 2017 р. ситуація змінилася. Після рішення Уряду від 28.12. 2016 р. № 1031 «Про затвердження Порядку видачі, скасування, тимчасового зупинення дії та форми свідоцтва аудитора із сертифікації (агронома-інспектора)», з’явилися офіційні аудитори з сертифікації.

«Першими, без іспитів, одразу отримали свідоцтва, (згідно рішення Уряду) державні інспектори територіальних органів ДержСільгоспІнспекції, які до 30 червня 2016 р. здійснювали повноваження із сертифікації у сфері насінництва і розсадництва, та продовжували виконувати функції із сертифікації насіння і садивного матеріалу на державному підприємстві», — нагадала керівник органу сертифікації.

Потім, упродовж 2017-2018 рр. , Реєстр уже поповнили аудитори з сертифікації, які не є посадовими особами держпідприємства, а пройшли атестацію та отримали свідоцтва.

Так, підвищення кваліфікації та підтвердження, став необхідним як для незалежних так і для державних аудиторів з сертифікації.

«В результаті, на сьогодні маємо — 219 аудиторів по польовим культурам, та 9 — по багаторічним насадженням. Згідно з видів робіт зареєстровано:  163 аудитора з відбору проб в тому числі і 36 незалежних, та 162 з польового інспектування з яких 42 незалежних аудитора (аудитор може пройти атестацію на кілька видів робіт)», — повідомила Наталія Грюнвальд.

Вона наголосила, що державні аудитори можуть працювати як з державним так і приватним органами сертифікації, заборон на сумісництво не має.

«Сьогодні, підвищення кваліфікації, це обов’язок кожної особи, яка діє як аудитор із сертифікації (агроном-інспектори) у сфері насінництва та розсадництва», — наголосила Наталія Грюнвальд.

Вона додала, що при невиконанні умови підвищення кваліфікації, є санкції у вигляді тимчасового зупинення дії свідоцтва аудитора із сертифікації (агронома-інспектора) на період до одержання свідоцтва про підвищення кваліфікації.

Вимоги та Порядок встановлені Законом України «Про насіння і садивний матеріал» (ст. 18-2) та окремим наказом Мінагрополітики «Про затвердження Порядку підвищення кваліфікації аудиторів із сертифікації (агрономів-інспекторів)» (від 06.10.2016  № 362 зареєстрований в Міністерстві юстиції України 19.02.2016 за № 1659/29789).

Порядок дозволяє аудитору з сертифікації обрати вид навчання. Зокрема, це може бути:

  • самостійне навчання (самоосвіта);
  • навчання за професійними програмами підвищення кваліфікації;
  • навчання за програмами тематичних короткострокових семінарів.
Виконано за допомогою Disqus