Цукровий буряк
Kurkul.com

Інновації СЕСВАНДЕРХАВЕ для збільшення потенціалу насіння буряку

Служба новин 31 серпня 2017 101 0

На День поля, який відбувся 22 серпня на Білоцерківщині, компанія «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна» зібрала буряководів з усієї країни. Тут були представлені нові гібриди, технології обробки насіння та маркетингові напрями.
Більшості учасників заходу бельгійська SESVANDERHAVE добре відома. Це унікальна компанія, адже вона займається виключно селекцією однієї культури — цукрових буряків. Вона є світовим лідером у цій галузі, головним учасником на європейському ринку, а також тримає першість в Україні. Компанія має багату історію, а на вітчизняному ринку почала працювати з 1993 року під торговою маркою SES. Як розповів під час бесіди з SuperAgronom.com Володимир Урзіков, першим «масовим іноземним» гібридом, увезеним в Україну, був триплоїдний гібрид Орікс селекції бельгійської компанії SES.



«Тоді, у 1993—1994 рр., він спричинив фурор. Адже навіть від найкращих радянських гібридів типу ЧС-70 можна було отримувати не більше 2,5—2,7 т/га. А Орікс, якщо агроном дотримувався усіх рекомендованих технологій, давав понад 7 т/га», — згадує Володимир Урзіков (на той час він працював у СП «АгроПрогрес» і відповідав за дистрибуцію насіння та впровадження новітніх європейських технологій у буряківництві).


Володимир Урзіков, директор компанії "Іннарія"

Зараз SESVANDERHAVE (зареєстрована під цією назвою у 2005 р.) щороку реалізує в Україні 200 тис. посівних одиниць. Це близько 40% у структурі продажів всіх компаній на вітчизняному ринку.

Світовий лідер завдяки інноваційним підходам

Про віхи історії та основні напрями нинішньої діяльності компанії розповів у першій частині заходу технічний представник «СЕСВАНДЕРХАВЕ -Україна» Василь Козій. Він зазначив, що утримувати лідерські позиції компанії допомагає наявність унікального генетичного матеріалу, а також повний цикл виробництва насіння цукрового буряку, включно із науковими дослідженнями, селекцією, насінництвом, переробкою тощо. Він наголосив, що SESVANDERHAVE щорічно інвестує понад 20% свого бюджету в наукову діяльність, а минулого року введено в дію у м. Тінен (Бельгія) надсучасний Інноваційний центр Сесвандерхаве (СВІЦ) вартістю 20 млн євро. Тепер стало можливим  моделювати необхідні фактори за хвилини та пропонувати  спеціальні рішення проблем. І в доповнення, можливість індивідуально контролювати клімат кожного дослідницького відділення СВІЦ, незалежно від погоди й сезону, дозволяє прискорено отримувати новий гібрид (всього за 3…4 роки).



Одним із методів підвищення врожайності цукрових буряків на 3…5% завдяки  скороченню часу від сівби й до появи сходів та отриманню більш дружніх сходів і вирівняних посівів є використання активованого насіння за технологією «Start’Up».

Для цього насіння промивається, щоб видалити природні інгібітори проростання, а потім воно стартується, тобто спеціальними методами активуються початкові стадії проростання, після чого насіння дражують. У такому стані воно готове вже до реалізації.

Присутніх на Дні поля буряководів турбувало питання поширення хвороб цукрового буряку. Зокрема, ризоманії. Вона вражає, передусім, коренеплоди та знижує врожайність і цукристість. Було зазначено, що SESVANDERHAVE давно працює над вирішенням цієї проблеми. Можна сміливо стверджувати, що компанія першою створила стійкий до ризоманії гібрид, а наразі її тандем-технологія є найкращою.


Посіви цукрового буряку
Боротьбою проти цієї хвороби компанія не обмежується. Тут створюють лінійки гібридів, які мають підвищену стійкість до нематод, кореневих гнилей, церкоспорозу тощо.

Окрім стійких гібридів розробляють також оригінальні технології захисту рослин через захист насіння (починаючи від дражувальних сумішей і до посилених схем протруювання). Їх уже випробували деякі виробники.

«У нас чимало площ цукрового буряку засіяно саме гібридами від «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна», — розповів SuperAgronom.com Павло Пустовойт, заступник директора холдингу «Галс-Агро». — За одним лише Чернігівським кластером близько 3,5 тис. га. Віддаємо перевагу саме їм, тому що це єдина компанія, котра за адекватними цінами й оперативно обробила насіння на наше «спецпобажання», а саме: із використанням підвищених доз інсектицидів і фунгіцидів для вирішення проблем із хворобами та шкідниками на старті розвитку рослин».


Павло Пустовойт, заступник директора холдингу «Галс-Агро»

Для сезону-2018 компанія пропонує покупцям насіння із класичною обробкою, посиленою, а також за спецзамовленням.

Широкий спектр гібридів із різноманітними властивостями

Зараз на українському ринку компанія представляє 30 гібридів цукрового буряку. Але планується оновлення цієї лінійки — деякі сорти будуть із неї виведені, натомість долучать інноваційні новинки.

Гібриди SESVANDERHAVE розподілені на кілька типів буряків: E —  врожайний тип; буряки забезпечують більший тоннаж (Тореадор, Пітон, Предатор); Z — цукристий тип, більш солодкі коренеплоди (Панда, Анаконда, Аргумент, Жираф); між ними N — «нормальні» (Вапіті, Пітбуль, Боа); NZ — «компромісні», нормально-цукристі (Хорнет, Файтер, Карпати).

«Загалом же, якщо хороші умови, достатньо вологи, то й цукристий гібрид дасть великий урожай. А коли, як у цьому сезоні, волога мінімальна, то навіть якщо це урожайний  гібрид, він покаже себе як цукристий», — уточнює Василь Козій.


Василь Козій
Окремо було  наголошено на перспективності росту експортного потенціалу насіння, яке компанія SESVANDERHAVE вирощує в Україні: з 2018 року наша держава офіційно приєднується до схем вирощування ОECD і це автоматично відкриває європейські ринки.

І для холдингів, і для фермерів

Варто зазначити, що в компанії чітко слідкують за потребами своїх клієнтів. Тому запровадили оригінальний маркетинговий проект. Реалізують своє насіння, розподіливши його на 2 категорії, — комерційне й фермерське.

«Комерційна група — це насіння преміального класу. А фермерська група формується для клієнтів, для яких пріоритетом є ціна, бо вони мають незначні площі посівів. У цієї категорії насіння чудова генетика, а якісні показники повністю відповідають українським стандартам. Для фермерів це досить вигідна пропозиція, адже реалізується воно за дуже привабливими цінами й невеликими партіями — фасоване в кілограмові пакети», — пояснив доповідач.

Гібриди показують свої найкращі властивості

Перша — теоретична — частина Дня поля була досить інформативно насиченою. Присутні ще багато чого дізналися про діяльність і продукцію компанії SESVANDERHAVE. Але не менш важливою була й друга частина заходу — безпосереднє відвідування демонстраційних ділянок із посівами різноманітних гібридів. Серед них такі новинки, як Вапіті, Пітбуль, Аргумент, Анаконда, Панда тощо. Про цьогорічні врожаї на дослідних ділянках говорити було ще зарано, а от про деякі характеристики окремих гібридів учасники дізналися від агронома ТОВ «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна» Сергія Дучака. Багатьох цікавила стійкість до хвороб, витривалість в умовах посухи та багато іншого.


Сергій Дучак, агроном ТОВ «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна»
SuperAgronom.com розпитав буряководів про їхні враження та про можливі майбутні рішення для впровадження у своїх господарствах.

Олексій Панко, агроном із технології компанії «Сігнет-Центр»:

«Цього року ми сіяли гібрид Скорпіон від «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна». Він показав себе з досить хорошого боку, навіть в умовах тривалої посухи, яка спостерігалася в нашому регіоні. Та хочемо продовжити знайомство з гібридами від цієї компанії. На демонстраційному полі уже пригляділи собі декілька на вибір — стійкі до нематод. Бо для нас це чимала проблема. Будемо радитися. Думаю, наступного сезону посіємо якусь із представлених тут новинок».


Олексій Панко, агроном із технології компанії «Сігнет-Центр»

Михайло Нечипорук, провідний агроном із цукрових буряків ПрАТ ПК «Поділля»:

«Ми співпрацюємо з компанією «СЕСВАНДЕРХАВЕ Україна» вже давно. Цього року особливо переконалися у високій якості їхніх гібридів. На нашій території було, фактично, дві посухи: одна в кінці весни — на початку літа, а друга нещодавня — почалася три тижні тому й тривала до сьогодні (22 серпня). Увесь цей час температура була 36°С. І, попри це, гібрид Талтос (маємо 3 тис. га) витримав усі ці випробування. Через тиждень будемо вже викопувати. Порахували, що він дасть урожайність 6 т/га і  цукристість 18%. Гібрид Койот також себе добре почував, можемо розраховувати на кращий урожай, хоча й менше цукру».


Михайло Нечипорук, провідний агроном із цукрових буряків ПрАТ ПК «Поділля»

Решта агрономів та підприємців, опитаних SuperAgronom.com, також наголошували, що проведений на Білоцерківщині День поля був для них досить плідним. І вони роз’їжджаються своїми підприємствами із новими ідеями: хтось уже обрав для себе новий гібрид цукрового буряка, хтось зацікавився можливістю придбання «фермерського» насіння, хтось — проконсультувався з представниками компанії «СЕСВАНДЕРХАВЕ-Україна» щодо методів контролю  нематод та кореневих  гнилей. А дехто з тих, хто нині цукровий буряк не вирощує, навіть замислився про введення цієї культури до своєї сівозміни.

© Алла Гусарова, SuperAgronom.com, 2017

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою