Загроза рейдерських атак у 2019 році залишиться на високому рівні

20 лютого 2019 249 0
Загроза рейдерських атак у 2019 році залишиться на високому рівні
dpchas.com.ua

У 2019 р. загроза рейдерських атак на бізнес залишається на критично високому рівні. Адже у 2018 р. кількість випадків як прямих атак на господарства та підприємства, так і перереєстрації майна на третіх осіб лише зросла. Про йдеться в матеріалі «Рейдерство в законі, або бізнес ― захисти себе сам» на AgroPolit.com.

За словами міністра юстиції Павла Петренка, у 2018 р. Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації задовольнила понад 400 позовів, скасувавши незаконну реєстрацію майже 6 тис. га землі та понад 100 тис. кв м нерухомості. 

Проте звіти держслужбовців антирейдерських відомств не відображають або замовчують реальний стан речей. Адже бізнес каже не лише про збільшення випадків рейдерства та випадків незаконної перереєстрації майна у 2018 р., а й про байдужість з боку державних органів до виконання судових рішень. Також почастішали випадки, коли саме державні служби перешкоджають роботі бізнесу.

Частково проблему можна було б вирішити за допомогою антирейдерських законопроектів, які можуть закрити наявні недоліки в процедурі держреєстрації власності. Адже рейдери не залишають поза увагою будь-які шпарини в законодавстві, що дають змогу захопити чужу власність, прикрившись фабулою ― що не заборонено, те дозволено.

«Люди працюють, думають, що держава їх захищає, а виявляється, що вони постійно мають моніторити законодавство та перевіряти державний реєстр, чи не пограбували їх вже. Бізнес дедалі відвертіше починає казати про проблеми у державному управлінні, не боїться називати прізвища виконавців та замовників злочинів. Це ознака того, що він готовий впливати на зміни у державі», — розповідає директор ГО «Бізнес-Варта» Ольга Матвіїва.

Станом на початок 2019 р. таких законопроектів у ВР зареєстрована ціла низка: №9063 авторства Олега Ляшка (про аудіо- та відеофіксацію процесу проведення нотаріальних дій), №8121 авторства низки аграрних депутатів та представників РПЛ (про запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств та земель), №9311 авторства депутатів НФ і БПП (заборона комунальним підприємствам займатися реєстраційною діяльністю).

«Кілька років тому злодії в шахрайський спосіб забрали в сироти Олени Струцької з Миргороду землю. Відтоді — ні паю, ні оренди. Судитися в Олени грошей немає. Ходить по чиновниках, але всі їй відмовляють. І виходить так, що земельна ділянка, яка мала б годувати дівчину, зараз годує злодіїв», — наводить приклад беззаконня у земельній сфері Олег Ляшко. За його словами, таким випадкам слід активно протидіяти і змінювати законодавство для подолання рейдерства.

Виконано за допомогою Disqus