ДП будуть продавати за символічною ціною

7 жовтня 2015 65 0
ДП будуть продавати за символічною ціною
Кorysniporady.com.uaДП будуть продавати за символічною ціною

Міністерство аграрної політики та продовольства України чи не єдине відомство в Україні, готове до приватизації неефективних держактивів. Таку думку в ефірі телеканалу «Рада» висловив директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

Він зазначив, що у підпорядкуванні міністерства перебуває близько 500 держкомпаній, з яких прибуткових не більш п'яти. Решта — обтяжують бюджет боргами і служать тіньовими схемами, за якими з країни виводять останні гроші. Мінагропород одним із перших оголосив курс на тотальну приватизацію таких підприємств.

«Я знаю, що у міністерстві готові у будь-яку хвилину віддати ці компанії. Але у парламенті багато бізнесменів із комерційними та лобістськими інтересами. Фонд держмайна теж свою активність не проявляє», — сказав експерт.

На думку Вадима Карасьова, дорого продати ці активи неможливо, а вартість деяких із них буде символічною. Разом із тим, зважившись на такий крок, держава відкриє ринок для приватного капіталу та ринкової економіки.

«Такі випадки були в країнах Європи, у тій же Польщі чи Чехії, коли продавали (держпідприємства — ред.) за символічну ціну — $1 або 1 крону. Тому що їх все одно ніхто не купить. Віддайте непотрібні державі підприємства, нехай молоді енергійні підприємці з ними працюють, їх модернізують і потім приносять дохід у бюджет», — сказав експерт.

Щоб допомогти бізнесу і повернути приватизовані держкомпанії у реальну економіку, Вадим Карасьов запропонував оголосити для них податкові канікули.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою