Посівна на Херсонщині знаходиться під загрозою

7 жовтня 2015 34 0
Посівна на Херсонщині знаходиться під загрозою
Кurkul.comПосівна на Херсонщині знаходиться під загрозою

Посівна озимих на Херсонщині під загрозою зриву, пише Кherson.pro.

На сьогодні аграрії із 491,6 тис. га площ засіяли менше третини — всього 140,6 тис. га, і на цьому зупинилися. Причина: осіння засуха. Адже дощі востаннє випадали ще у липні.

«На парах рівень продуктивної вологи не перевищує 30-40 мл, при нормі 116-120 мл. Є такі поля, де земля взагалі спеклась у камінь. При спробі її обробляти ламаються плуги. Оптимальні строки посіву вже упущені — селяни не ризикували сіяти у сухий ґрунт», — коментує директор Інституту зрошуваного землеробства НААН України, доктор сільськогосподарських наук Раїса Вожегова.

Допустимі строки осінньої посівної для озимої пшениці завершуються 20-25 жовтня, ячменю — 5 листопада. Перші опади на Херсонщині синоптики прогнозують лише 13-14 жовтня. Але не факт, що це будуть зливи. А оскільки дощів не буде, то і продовження посівної може не відбутися.

І значить, урожай зернових наступного року складе чверть від нинішнього — у кращому випадку. І аналогічна ситуація складається у сусідніх Одеській і Миколаївській областях. Якщо озимі не виростуть, продовольчого зерна для випікання хліба та виготовлення макаронних виробів доведеться закуповувати у північних і центральних регіонах України, якщо не за кордоном. І ціна його може виявитися набагато вище тієї, що склалася у 2015 р.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою