Ціни на сою в Україні продовжують знижуватись

2 березня 2019 1016 0
Ціни на сою в Україні продовжують знижуватись

На українському ринку сої відсутня впевненість. На недовгий час ціни у портах укріпились на рівні $340/т, але потім знов пішли донизу і наразі близяться до $330/т. Про це розповіла консультант Agritel International Вікторія Блажко, повідомляє Agro.guide.

Як повідомляє фахівець, через зміни у процедурі відшкодування ПДВ, темпи експорту олійної зменшились від торішніх на 38%.

До того ж, Україна залишилась без двох ключових ринків збуту — Єгипту та Нідерландів — програвши американській сої.

Також відсутні поставки до Ірану через побоювання санкцій з боку США. У минулому році Іран посідав третє місце серед найбільших покупців української сої.

З іншого боку, обсяги переробки не набагато випереджають торішні: за перші п’ять місяців кампанії Україна переробила лише на 3% сої більше.

«З огляду на високий врожай, котрий ми зібрали 2018 р., запаси олійної на підприємствах, що займаються переробкою та зберіганням, на 1 лютого перевищували торішний показник аж на 21%, ледве не дотягуючи до рекордного рівня 2017 р.», — зазначає Вікторія Блажко.

Вона зазначає, що подібна ситуація пояснює обмежене зростання цін на ринку протягом останніх двох місяців, особливо у порівнянні з соняшником.

Виконано за допомогою Disqus