Пасічники та фермери Волині шукали компроміс

3 березня 2019 166 0
Бджоли на соняшнику
Бджоли на соняшнику

У м. Ковель на Волині пасічники і фермери зустрілись на нараді для пошуку порозуміння у своїй діяльності. Метою дискусії був пошук компромісу аби уникнути отруєння бджіл. Про це повідомляє Volyn.com.ua.

«Одна з проблем пасічників — це обробка аграріями полів пестицидами, у результаті якої гинуть бджоли. Є законодавство, що передбачає певні кроки з недопущення таких випадків. Саме його всі суб’єкти господарювання і повинні дотримуватися», — зазначається у повідомленні.

У ході засідання активно обговорювалась організація та проведення заходів по недопущенню на Ковельщині випадків отруєння бджіл при обробітку сільськогосподарських посівів пестицидами. Аграрії  обов’язково мають повідомляти пасічників не пізніше, ніж за три доби до початку обробки рослин. При цьому, повинно бути вказане місце, дата і час проведення обробітку, назва препарату, ступінь і строк дії його токсичності, встановити спеціальні попереджувальні знаки безпеки зі вказаною датою обробітку посівів.

Обробка сільгоспкультур має здійснюватись тільки препаратами, які зазначені в переліку офіційно дозволених пестицидів та агрохімікатів в Україні. Провина за отруєння бджіл не може лежати виключно на фермерах, адже бджолярі також відповідальні за пасіки. Так, після отримання повідомлення про майбутню хімічну обробку бджолярі мають не період обробки вивезти пасіку в безпечне місце або ізолювати виліт бджіл у вуликах на певний термін.

Виконано за допомогою Disqus