Собівартість виробництва свинини в Україні одна з найвищих у світі — думка

11 березня 2019 370 0
Собівартість виробництва свинини в Україні одна з найвищих у світі — думка
pixabay.com

Собівартість виробництва свинини в Україні є однією з найвищих у світі, в той час, як виробництва м’яса птиці одна з найнижчих — €0,65/ кг без ПДВ. Про це повідомив генеральний директор ТОВ «Центр підвищення ефективності в тваринництві» Микола Бабаенко.

Собівартість виробництва свинини становить 37-41 грн/кг.  В той час, яка вона мала б бути на рівні 25 грн/кг.

В 2018 р. середня ціна 46 грн/кг на живих свиней врятувала свинарів від збитків. У 2019 р. ціни знизилися до 40 гр/кг живої маси. Імпорт свинини в Україну виріс в 5 разів за рік.

За високу собівартість свинини платять кінцеві покупці свинини.

На думку Миколи Бабенка, існує три варіанти розвитку подій на ринку свинарства України у 2019 р.:

  • ціни на живих свиней виростуть. Як наслідок, свинина на прилавках подорожчає, її споживання встановить новий антирекорд в 2019 р.;
  • свинарі в 2019 р. почнуть контролювати собівартість вирощування свиней не по закінченню року, а протягом року. Будуть впроваджувати заходи по зниженню собівартості. Як наслідок, свинина залишиться на рівні цін, як є, а то і подешевшає. Виробники свинини почнуть заробляти не за рахунок високих цін в магазинах, а за рахунок низької собівартості, як заробляють їх колеги з країн ЄС, США, Канади, Бразилії.
  • масове скорочення поголів’я свиней і заміна свинини української польською, бразильською, датською та/або на українську курятину.

Аби виробництво свинини принесло прибутки у 2019 р. необхідно провести аудит і пошук причин високої собівартості. Автоматизувати облік та контроль собівартості та усунути перевитрати кормів, ліків, технологій (якщо такі існують).

Виконано за допомогою Disqus