За знищених африканською чумою свиней виробникам компенсували менше 1%

13 березня 2019 104 0
За знищених африканською чумою свиней виробникам компенсували менше 1%

Великою проблемою для українського свинарства є африканська чума свиней (АЧС). За словами генерального директора ТОВ «Центр підвищення ефективності в тваринництві» Миколи Бабенка, проблемою №1 у свинарстві є перевитрата на корми, а №2 — АЧС. Фактори, які спричиняють поширення АЧС, так само не помічають, як і перевитрати кормів і ветеринарних препаратів.

Головною причиною поширення АЧС в Україні стала незахищеність промислових виробників свинини — відсутність компенсації за знищених свиней у випадку АЧС. За 7 років реєстрації АЧС в Україні, промисловим виробникам з бюджету компенсовано за знищених свиней менше 1%.

Микола Бабенко розповів, що вірогідно, з України АЧС поширилася в Польщу, Румунію, Угорщину. В 2018 р. захворювання свиней масово реєструвалося в цих країнах. Інтереси промислових виробників свинини практично ніким не захищаються.

«Враховуючи масштаби збитків бізнесу і економіки держави від АЧС, дотації з державного бюджету мали бути перерозподілені на користь свинарства, а не в підтримку і так сильного птахівництва», — зауважив Микола Бабенко.

Увага громадськості до проблеми відсутності компенсацій промисловим виробникам може допомогти врятувати галузь та зберегти робочі місця в селах.

Нагадаємо, собівартість виробництва свинини в Україні одна з найвищих у світі.

Виконано за допомогою Disqus