Відтепер аграрії можуть отримати дозвіл на спецводокористування онлайн

28 березня 2019 155 0
Відтепер аграрії можуть отримати дозвіл на спецводокористування онлайн

В Україні 22 березня презентували нову послугу — тепер можна отримати та анулювати дозвіл на спеціальне водокористування онлайн. Для заповнення заявки потрібен електронний цифровий підпис та 15 хв. Розгляд заявки відбуватиметься протягом 30 днів, як передбачено законом. Про це повідомляє прес-служба проекту TAPAS/

До цього часу подати заявку та необхідні документи для отримання дозволу можна було особисто або через уповноважену особу лише через місцевий ЦНАП. Так само і забрати дозвіл — у ЦНАПі.

«До червня 2017 р. видачу дозволів на спецводокористування здійснювали обласні держадміністрації. В межах гармонізації державної політики у водній сфері з нормами Євросоюзу цю функцію було передано Держводагентству та його територіальним органам. І одразу ми почали працювати над впровадженням єдиної IT-системи, яка б дозволила усім територіальним органам агентства ефективно виконувати свої дозвільні функції. Електронна послуга з видачі дозволів — лише верхівка айсберга з упорядкування такої діяльності», — зазначила голова Державного агентства водних ресурсів Ірина Овчаренко.

Разом із запуском електронної послуги на постійній основі стають відкритими дані реєстрів дозволів та водокористувачів, які Держводагентство веде від червня 2017 р.

У Держводагентстві припускають, що за 3-5 років та за умови, що принаймні 80% усіх водокористувачів користуватимуться саме електронною послугою, публічні реєстри стануть придатними для побудови на їх основі зручних та корисних IT-сервісів. Наразі в реєстрі водокористувачів міститься майже 9 тис. записів, хоча загальна їх сукупність в Україні — близько 20 тис.

Електронна послуга доступна на сайті e-services.davr.gov.ua, а також на Урядовому порталі kmu.gov.ua у розділі «Електронні послуги», де наразі вже можна знайти 120 різноманітних електронних послуг, які Уряд запровадив для громадян та бізнесу.

Виконано за допомогою Disqus