У пріоритеті Мінагрополітики розвиток бджільництва — Шеремета

1 квітня 2019 2762 0
У пріоритеті Мінагрополітики розвиток бджільництва — Шеремета
agravery.com

Ринок меду в Україні має експортну орієнтацію, тому формування збалансованого та прозорого ринку продукції бджільництва — у пріоритеті Мінагрополітики. Так, у міністерстві та Держпродспоживслужбі працюють над відкриттям нових ринків збуту для галузі, зокрема, для меду — ринок Китаю, а для експорту бджолопакетів — ринок Канади. Про це повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета, передає прес-служба Мінагрополітики.
За йог ословами, наразі у міністерстві працюють над удосконаленням нормативно-правового регулювання галузі бджільництва, зокрема, перегляду Порядку видачі ветеринарно-санітарного паспорта пасіки, Порядку реєстрації пасік та Інструкції з профілактики отруєнь бджіл.
«Напрацювання та прийняття змін сприятиме створенню ефективного та прозорого обліку пасік, зменшенню випадків масового отруєння бджіл та відповідно підвищення врожайності рослин сільськогосподарського призначення», — зауважив Віктор Шеремета.
Заступник міністар вважає, що Україна займає лідируючі позиції у світі за виробництвом меду та за його експортом. Попри це, галузь бджільництва має низку викликів, які потребують злагоджених дій від держави, операторів медового ринку та аграріїв.
«В Україні близько 90% пасік знаходиться у приватній власності. Тобто, основна частка меду виробляється малими та середніми сільгоспвиробниками, які потребують особливої уваги та підтримки від держави. Так, у 2019 році Уряд додав напрям бджолярства до переліку діяльності сільськогосподарських кооперативів, яким відшкодовується 70% вартості закупленого обладнання. Також виробники можуть скористатися програмою здешевлення кредитів», — зазначив Віктор Шеремета.

Виконано за допомогою Disqus