Наприкінці квітня Херсонщину чекає дефіцит вологи — думка

3 квітня 2019 61 0
Наприкінці квітня Херсонщину чекає дефіцит вологи — думка

Ще на початку весни аграрії Херсонщини відчували недобір вологи. У квітні ситуація не покращиться. Таку думку висловив канд. с.-г. наук, Інститут водних проблем та меліорації Інститут водних проблем та меліорації (ІВПіМ) Роман Сайдак, передає agro-yug.com.ua.

«Кліматичний водний баланс сформувався після припинення осінньої вегетації — з листопада. В листопаді за рахунок того, що температура була нижче норми, 86% опадів — водний баланс сформувався на рівні звичайної норми — 20 мм. В грудні було 140% опадів, волога накопичувалась, і водний баланс став 64 мм, що також вище норми. В січні водний баланс склав 91 мм. Але в лютому за нормою водний баланс повинен був зростати, а він різко впав з 91 мм до 75 мм, що є нижче норми», — зазначив Роман Сайдак.

А вже по завершенню третьої декади березня водний баланс впав до 55мм, коли за нормою мав би скласти 95мм.

Ситуація, що склалася, значно вплинула на запаси вологи у ґрунті на початок весни. За даними всесвітньо метеорологічної організації, яка визначає запаси вологи методом дистанційного зондування, на Херсонщині запаси вологи переважно склали 75 мм, що є дуже низьким показником на кінець березня. Адже для даного регіону норма у цей період 120-140 мм. А якщо розглядати Миколаївську та Одеську області, то ситуація подекуди ще гірша.

За прогнозами експерта, у квітні буде спостерігатись ще більший дефіцит вологи.

«Квітень завжди тепліший із дефіцитом опадів. На кінець квітня очікується жорсткий дефіцит вологи, хоча за температурним режимом цю весну ми відносимо до сприятливих. Рання весна для озимих — це додаткове формування вторинної кореневої системи, додаткове кущіння, що вплине на стійкість рослин до посухи», — зауважив Роман Сайдак.

Виконано за допомогою Disqus