АгроПолігон Океан Інвест: озима пшениця в умовах посухи на Хмельниччині

АгроПолігон Океан Інвест: озима пшениця в умовах посухи на Хмельниччині

АгроПолігон «Океан Інвест» 22 червня 2018 235 0

Проект АгроПолігон продовжує підкорювати простори українських полів. Тепер ми разом з партнерами з «Океан Інвест» вирішили відвідати давніх знайомих і завітали до господарства «Лампка-Агро».

Нагадаємо, що це вже не перший АгроПолігон, на цьому господарстві минулого року ми розповідали про досвід вирощування озимих ячменю та пшениці, а також сої. Цього ж сезону будемо показувати технологію вирощування озимої пшениці.  

Загалом у господарстві практикують два види сівозміни: мак, пшениця, буряк, соя і знову пшениця, або, якщо замість сої кукурудза, то після неї сіють мак. Другий варіант: ріпак, пшениця, кукурудза, соя, пшениця.

Зигмунд Лампка, власник компанії «Лампка Агро»

Пшеницю вирощують озиму і яру. З ярою ситуація складніша, за словами директора Зигмунда Лампки, її коренева система не розвивається належним чином, тому в господарстві намагаються підбирати стресостійкі сорти, щоб мати змогу отримувати стабільний врожай на рівні 6 т/га.

Основна наша увага тут звернена на 100 га озимої пшениці сорту Патрас. Залишається кілька тижнів до збирання урожаю, тому саме час дізнатись технологію вирощування культури в господарстві.

«Пшениця — моя улюблена культура. Вона складна, але навіть у такий посушливий рік, може дати непоганий урожай, чого не скажеш про кукурудзу чи сою», — розповідає Зигмунд Лампка, директор господарства.

Цього року Хмельниччина потерпає від сильної засухи, з 27 березня по 5 червня було 2 дощі: перший на 6 мм, а другий, що пройшов 20 травня, дав 13 мм опадів.  

Передував  пшениці мак. Після його збирання рослинні рештки добре заробили в ґрунт, провели два дискування та одну культивацію, тому поле було добре підготоване.

Перед посівом насіння протруїли Креатором БТ та Імісідом БТ виробництва Океан Інвест, щоб запобігти минулорічій  проблемі - на деяких площах мали летючу сажку.

Посів проводили 10 вересня сівалкою Horsch Pronto з висівом 2,4 млн р/га і міжряддям 17,5.

З осені культуру не підживлювали, адже передував їй мак, що по собі лишив достатню кількість азоту у вигляді рослинних решток, тому взимку озима не голодувала. Крім того,  восени культури намагаються особливо не підживлювати, щоб вони не переросли.


У зиму пшениця входила добре розкущеною, мінімум було 3-4 бокових пагони, тому пережила морози стійко і без втрат.

Весною вносили 100-150 кг/га сульфату амонію, також 150 кг/га селітри, за словами пана Лампки, нею не зловживали , аби не розкустити пшеницю так, щоб мати вегетативну масу, але не мати колоса.

Наразі пшениця знаходиться в стресовому стані, через посуху рослина відкидає слабші частини стебла.  На одній з них , яку Зигмунд Лампка вирвав, аби це продемонструвати, ми побачили 6 неефективних пагонів. Окрім цього, спостерігаються ознаки скручених прапорцевих листів.

«Цей рік показує, що ранні посіви тепер найбільш прийнятні, бо пшениця встигла розвинути кореневу систему  настільки, що в час посухи ще дотягується до вологи», — зауважує директор господарства.

Хімічний обробіток пшениці проводили двічі, бо прийняли рішення максимально скоротити виїзди в поле.

«20 квітня на посіви пшениці внесли одразу у баковій суміші гербіцид  Баал БТ, інсектицид Тор БТ, фунгіцид Ліндер та регулятори росту Грум БТ, Кальма і Модус ЕС, завдяки чому, рослини отримали максимальний захист і змогли сформували крупне і сильне стебло», — прокоментував Віктор Васьков, експерт компанії «Океан Інвест».

Далі один обробіток пропустили, трішки заощадили , а потім 20 травня внесли фунгіциди для захисту одразу і прапорцевого листка, і колоса препаратами Лікар БТ та Абакус. В результаті отримали чистий колос без хвороб і шкідників.

«Незважаючи на примхи погоди, ми маємо пшеницю з високим потенціалом урожайності, а якщо пройде дощ зможемо отримати приблизно 8 т/га. Шкідники і хвороби відсутні. Система захисту Океан Інвест спрацювала добре», — зазначив Зигмунд Лампка.

Якою урожайністю порадує Патрас господаря «Лампки-Агро» ми дізнаємось вже згодом, коли завітаємо на жнива.

©  Анастасія Аврамчук, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою