Держстат підтвердив найбільший урожай яблук за всю історію незалежності

5 квітня 2019 738 0
Держстат підтвердив найбільший урожай яблук за всю історію незалежності

За даними Держстату, у 2018 р. Україна зібрала рекордний урожай яблук за всю історію незалежності. Про це повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

Нагадаємо, в Європі обговорили необхідність скорочення виробництва яблук та груш

Так, у 2018 р. офіційний урожай яблук в Україні зафіксовано на рівні 1,46 млн. т, а це одразу на 35% перевищує результати 2017 р. У 2017 р. виробництво яблук склало 1,08 млн т, що стало одним з найгірших показників за останні кілька років.

«По-перше не варто забувати, що навесні 2017 р. як в Україні, так і в більшості країн ЄС спостерігалися аномальні погодні умови у вигляді морозів, а подекуди й снігопадів у середині квітня. Таким чином негода прийшлася якраз на період масового цвітіння яблуневих садів, що вкрай негативно вплинуло на обсяги виробництва цих фруктів. Крім того, збільшенню врожаю в поточному році сприяє як інтенсифікація виробництва, так і вступ в плодоношення насаджень, які було закладено кілька років тому», — пояснює ситуацію оловний аналітик УПОА Тетяна Смірнова.

Так, згідно з офіційними даними, в 2018 р. в Україні було зафіксовано 91,8 тис. га яблуневих садів, що були в плодоносному віці. Для порівняння, в 2017 р. цей показник сягав 91,2 тис. га, і це при тому, що загальна площа садів скорочується.

В той же час, середня врожайність яблук в поточному сезоні склала 15,9 т/га, а це на 35% більше, ніж сезоном раніше.

Однак таке збільшення виробництва наразі не дуже тішить садоводів, адже ціни на яблука залишаються досить невисокими через те, що протягом сезону пропозиція яблука на ринку значно перевищує попит. Наразі фермери пропонують яблука по 4-8 грн/кг ($0,15-0,30/кг) в залежності від якості та сорту, а це на 60% дешевше, ніж в середині квітня торік і навіть на 4% поступається цінам на період збирання, коли вони, зазвичай, найнижчі.

Виконано за допомогою Disqus