Україна перестає бути «сировинною країною» — Жемойда

10 квітня 2019 228 0
Україна перестає бути «сировинною країною» — Жемойда
pixabay.com

Довгий час Україну в світі сприймали виключно як країну-постачальника сировини. Усе тому, що експортувати продукцію з високою доданою вартістю набагато складніше. Аналізуючи структуру експорту аграрної продукції, можна відзначити безумовний прогрес у нарощуванні обсягів поставок продукції з доданою вартістю. Про це заявив генеральний директор Директорату стратегічного планування та євроінтеграції Міністерства аграрної політики і продовольства України Олександр Жемойда в коментарі УНН.

За його словами, у 2018 р. частка переробленої продукції перевищила 50%. Передусім — завдяки поставкам м'яса птиці.

«У 2018 р. в порівнянні з 2015 р. обсяги експорту збільшилися в 2,2 рази і перевищили $0,5 млрд. Поставки яловичини теж збільшилися — на 49%», — зауважив чиновник.

Жемойда також відзначив успіхи українських молочників на іноземних ринках.

«Якщо в 2015-16 р. показники експорту були на рівні $30-37 млн, то в 2017-18 р. вони додали ще практично $100 млн. Системно формуються стійкі поставки рідкого молока, вершків і морозива», — поінформував він.

Це — далеко не повний перелік продукції АПК з високою доданою вартістю, заявив Олександр Жемойда. Але достатній, щоб відходити від стереотипу «сировинна країна».

Виконано за допомогою Disqus