Ключова потреба галузі ягідництва збереження проєвропейського курсу — Кухтіна

29 квітня 2019 108 0
Ключова потреба галузі ягідництва збереження проєвропейського курсу — Кухтіна
Kurkul.com

Представники різних сфер агробізнесу озвучили, яких кроків вони очікують від нового гаранта. Президент Асоціації «Ягідництво України» та голова союзу «Інноваційне фермерство і кооперація» Ірина Кухтіна вважає, що ключова потреба галузі ягідництва — збереження проєвропейського курсу України. Повідомляє AgroPolit.com.

«Для того, щоб наш сектор розвивався в експортному плані, нам потрібно максимально наблизити нашу законодавчу базу до європейської. Тому збереження майбутнім президентом проєвропейського курсу країни — це одна з ключових потреб не тільки нашої галузі, а й українського бізнесу загалом», — сказала Ірина Кухтіна.

Також експерт наголосила, що першочергово варто вирішити питання із реєстрацією пестицидів.

«Якщо на великі за обсягом культури (пшениця, соняшник, соя, навіть яблука) у нас зареєстровані всі препарати, то на малі культури (ягоди, зелень, більша частина фруктів) — пестициди не зареєстровані, бо вартість реєстрації для малих культур в Україні разів у 5-6 вища, ніж в Європі», — повідомила вона.

Та додала, що через це галузь має проблеми з офіційною витратною частиною виробництва, що також впливає на врожайність і, у перспективі, на харчову безпеку країни.

За словами Ірини Кухтіної, в Україні також варто змінювати пільгову ставку ПДВ. На відміну від Європи де вона від 0% до 9% в Україні — 20%.

Виконано за допомогою Disqus