Контрафактна продукція ринку ЗЗР займає до 40%

13 травня 2019 715 0
Контрафактна продукція ринку ЗЗР займає до 40%
Latifundist.com

Захист прав на об'єкти інтелектуальної власності є невід'ємною частиною діяльності хімічних підприємств, в тому числі виробників ЗЗР. За різними оцінками, контрафактна продукція займає 20-40% ринку ЗЗР України. У дрібній фасовці для приватного сектора частка підробок становить 70%. Повідомляє Latifundist.com.

Виробники агрохімії вкладають мільйони доларів і роки в наукові розробки, тестування і просування своїх препаратів. Створення однієї діючої речовини може зайняти до 5-10 років, а коштувати близько $300-500 млн.

Навіть на створення постпатентного засобу для захисту рослин йде 2-3 роки і мінімум $100-250 тис. Тому виробники кровно зацікавлені в охороні своїх інновацій і розробок.

За словами юристів, в Україні поки що не склався повноцінний ринок патентного захисту вітчизняних розробок ЗЗР. Проте, багато виробників препаратів приходять до того, що на такому наукомісткому ринку потрібно захищати свої розробки.

На українському ринку ЗЗР зараз задають тон в захисті прав на об'єкти інтелектуальної власності великі міжнародні компанії, такі як Bayer, BASF, Syngenta, Corteva Agriscience (сільгосппідрозділ  DowDuPont).

Український ринок ЗЗР оцінюється в $0,8-0,9 млрд. Всього на ринку близько 10 компаній, які активно проводять інноваційні розробки в сфері ЗЗР і захищають свої права.

«В кінці 1990-х — початку 2000-х років, коли відбувалося активне становлення ринку, була хвиля патентування ЗЗР. Потім бум пройшов. І сьогодні лише великі компанії продовжують процес патентування»,— розповів керуючий партнер, патентний повірений патентно-правового бюро «Оцалюк і партнери» Валентин Оцалюк.

Скільки в Україні зареєстровано патентів на ЗЗР, точних цифр немає. Але, як сказав Валентин Оцалюк, близько 250 тис. З них 40-50% стосуються хімічної галузі: хімія, фармакологія, біотехнологія і засоби захисту рослин.

Читати за темою: Защитный механизм: как охраняются патентные права на рынке СЗР Украины

Основне порушення в області прав на об'єкти інтелектуальної власності на ринку ЗЗР — це порушення патентів на діючі речовини. Сьогодні на вітчизняному ринку є підприємці, які на свій страх і ризик ввозять з Китаю, Індії діючі речовини, в Україні виробляють з них ЗЗР і продають за цінами в два рази нижче ринкових.

Боротися з «чорними хіміками» складно, тому що у них не дуже великі обсяги виробництва ЗЗР, і знайти їх дуже складно.

Також на ринку поширене порушення прав на знаки для товарів і послуг, коли виробники беруть чужу технологію і реєструють схожу на оригінальну назву продукту.

В українському законодавстві передбачена кримінальна відповідальність (3 роки позбавлення волі) за порушення прав на об'єкти інтелектуальної власності. Хоча найчастіше справа обмежується штрафами — до 1 тис. неоподатковуваних мінімумів, або $600-700.

Виконано за допомогою Disqus