Імпорт яблук в Україну знизився у 8 разів

14 травня 2019 655 0
Імпорт яблук в Україну знизився у 8 разів
Імпорт яблук в Україну знизився у 8 разів

Обсяг ввезення яблук до України у квітні зріс, попри рекордно низькі ціни на вітчизняну продукцію. Наразі, за словами садівників, ціни на яблука не покривають витрат на їх вирощування, збирання та зберігання. Про це повідомляє прес-служба Української плодоовочевої асоціації.

Читати більше: Природні середовища існування, різноманітність бджіл ведуть до кращого виробництва яблук

Деякі експерти зазначають, що імпорт яблук залишається вкрай низьким, хоча він і зріс у квітні 2019 р. в порівнянні з квітнем попереднього року. Крім того, якщо оцінити обсяги внутрішніх і зовнішніх продажів яблука за квітень, то питома вага імпорту на ринку не перевищувала 2% і не могла чинити ніякого істотного впливу на ціну яблук.

Вони також наголошують, що імпорт яблук в Україні в цьому сезоні залишається рекордно низьким в історії.

За словами економіста інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрія Ярмака, інформацію про збільшення імпорту яблук потрібно сприймати в контексті ситуації на європейському ринку цих фруктів не тільки в цьому і минулому сезонах, але і в цілому за останні роки. У сезоні 2017/18 років Європа отримала найнижчий урожай яблука за останнє десятиліття, і Польща понесла найбільші втрати в обсязі потенційного врожаю внаслідок весняних заморозків.

«Оскільки Польща є фактично єдиним постачальником яблука в Україну, то в минулому році і не було майже ніяких поставок — просто тому, що яблука в Польщі було мало, а ціни на нього були високими», — пояснює він.

Як зазначив Андрій Ярмак, у квітні 2019 р. імпорт яблука в Україну був у 8 разів меншим, ніж в квітні 2017 р., коли урожай яблука в Європі і Польщі не постраждав від заморозків, тобто був наближеним до середніх багаторічних показників.

«Іншими словами, імпорт яблука в Україні в квітні 2019 р. впав у вісім разів по відношенню до звичайного рівня, що стало можливим завдяки бурхливому розвитку садівництва в країні в останні роки», — зазначає експерт ФАО. 

Його слова підтвердила директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва.

«Імпорт яблука в Україну в сезоні 2018/19 р. поки що залишається найнижчим в історії, однак за підсумками сезону він цілком може перевищити показники сезону 2017/18 р.», — додала вона.

Виконано за допомогою Disqus