Малим та середнім фермерам порадили вирощувати коноплі

24 травня 2019 467 0
Малим та середнім фермерам порадили вирощувати коноплі
pixabay.com

Орієнтація на перспективні нішеві культури, може стати трампліном, який забезпечить успішний старт для розвитку малим та середнім фермерським господарствам Миколаївщини та інших регіонів України. Однією з таких культур є технічні коноплі. В Україні наразі налічується близько 4-4,5 тис. га конопель, і ця цифра постійно збільшується. Повідомляє ukrinform.ua.

«Вже певний час в усьому світі спостерігається значний ріст попиту на продукцію з технічних конопель. В Європі її площі останнім часом зросли в декілька разів. Ще 20 років тому в Україні вирощували великі обсяги цієї культури. Потім цей процес різко скоротився, а сьогодні ми знову відновлюємо виробництво технічних конопель», — розповів директор Інституту сільського господарства Північного Сходу НААН України Віктор Кабанець.

Читати за темою: Конопля дає прибутку у 10 разів більше пшениці

Дедалі більше сільгоспвиробників почали звертати увагу на цю культуру. Єдиною проблемою залишилося те, що для її вирощування потрібна відповідна ліцензія. Але, на думку фахівців, проблем з її отриманням на сьогодні немає.

«Сьогодні виробники мають усі можливості для її вирощування, і попит на неї зростає. Адже з неї виготовляють ліки, продукти харчування, будматеріали, текстиль, одяг, взуття та багато чого іншого. Причому все це стає дедалі популярнішим в країнах Європи. Це екологічно чистий продукт, натуральний, безпечний, має високі споживчі та лікувальні цінності. Але ринок на сьогодні ще обмежений, отож українським аграріям є куди рухатися», — впевнений Віктор Кабанець.

Наразі більшу половину вирощеної в Україні технічної коноплі експортують за кордон. Зокрема, в Китай, Польщу, Нідерланди та інші країни світу. Ціна на конопляну олію в десять разів вища, ніж на соняшникову.

Нагадаємо, український бренд DevoHome створив екологічні шуби з конопляного хутра.

Виконано за допомогою Disqus