Конопля дає прибутку у 10 разів більше пшениці

3 вересня 2018 3174 0
Президент кооперативу «Colli Erei» Сальво Скудері
Theguardian.comПрезидент кооперативу «Colli Erei» Сальво Скудері

Низькі ціни на пшеницю та посушливі умови призвели до кризи італійських фермерів. Це змусило їх шукати альтернативні культури для вирощування. Так, вирощуючи ненаркотичну коноплю, можна отримати у 10 разів більше прибутку. Про це повідомляє Theguardian.com.

Вирощуючи пшеницю можна отримати €250/га, коли за коноплю — €2,5 тис./га. Це стимулює багатьох виробників сільськогосподарської продукції Італії обирати нову культуру.

Фермери острова Сицилія вже отримують перші врожаї коноплі та можуть оцінити її переваги.

«Конопля врятувала наш бізнес. Цього року ми заробили в 10 разів більше, ніж отримували на пшениці, і це дозволило нам найняти чотирьох робочих», — розповідає президент кооперативу «Colli Erei» Сальво Скудері.

Члени кооперативу «Colli Erei» цього року зібрали 150 т насіння ненаркотичної коноплі, яке піде на виготовлення макаронних виробів, олії та борошна.

«Роки монокультурного вирощування пшениці — велика проблема для Італії. Це посилює ерозію грунтів і незабаром може зробити місцеві землі безплідними», — говорить професор сільськогосподарських наук в Університеті Палермо Даріо Джамбалво.

Але останнім часом площі під пшеницею зменшилися на 7,4% в Південній Італії і більш, ніж на 9% — на півночі країни. Загальне виробництво твердої пшениці за останній рік впало на 4%.

«Ось чому допомагає перехід до культивування конопель», — каже експерт.

На його думку, нова культура демонструє реальну можливість диверсифікації сільського господарства і рішення для відродження занедбаних і менш родючих земель.

Законно вирощувати коноплю в Італії можна з 2016 р. За цей час площа, відведена під цю культуру, збільшилася з 400 до 4 тис. га. Закон дозволяє фермерам культивувати рослини, які містять до 0,2% психоактивних сполук.

Виконано за допомогою Disqus