Попит на льон зростає — експерт

18 жовтня 2015 91 0
Zhitomir.info
Попит на льон зростає — експертZhitomir.info

Альтернативою соняшнику, який виснажує землю, може бути льон олійний. Про це у інтерв’ю «АПК-інформ» сказала власниця агрокомпанії «Зоря» Ірина Костюшко.

За її словами, хоч нині галузь працює в умовах майже повної відсутності глибокої переробки, виробництво льону стає все більш цікавим для українських фермерів.

«Для того щоб розвивати переробку, потрібно інформувати людей про те, що є лляне масло і у чому його користь. Поки що культура споживання цього продукту у нас не розвинена. Плюс, для переробки льону необхідні нові потужності — існуючі ОЕЗи навряд чи зможуть переробляти лляне насіння, потрібні нові лінії, досвідчені фахівці. Але з урахуванням подій, які відбуваються у країні, навряд чи ніша лляної олії може сьогодні бути привабливою для інвесторів у глобальному розумінні», — зауважила вона.

На її думку, останнім часом тренд ринку льону такий, що нішеві культури дозволяють «відіграти» частину маржі сільгоспвиробників, яку ті втрачають внаслідок глобального падіння світових цін на зернові через перенасичення ринку.

«У той же час світова потреба у цій нішевій культурі щороку зростає. Ця високомаржинальним культура не поступається у прибутковості іншим олійним, до того ж для озимих є кращим попередником і може на 10% збільшити їх врожайність. Виробничі витрати на 1 га олійного льону у нашому господарстві склали близько 7 тис. грн. При ціні товарного насіння у середньому на рівні 12 тис. грн за тонну рентабельність складе не менше 46%», — зауважила вона.

Виконано за допомогою Disqus