Фермери відмовляються вирощувати гречку

14 червня 2019 3396 0
Фермери Сумщини відмовляються вирощувати гречку
oooarsenal.ruФермери Сумщини відмовляються вирощувати гречку

Низка сільгосппідприємств Сумської області в 2019 р. відмовились від вирощування гречки через високі запаси минулорічного врожаю і падіння рентабельності. Про це повідомив провідний науковий співробітник Інституту Північного Сходу НААН України Микола Бондаренко, передає SuperAgronom.com.

Читати за темою: Олександр Ясинський: З гречки давно пора зняти радянський ярлик

За його словами, до найбільших сільгосппідприємств Сумського району, де вирощується гречка селекції Інституту Північного Сходу НААН, входять агрофірма «Северинівська», компанії «Лан», «Гарант», «Діана».

«Цього року жодне з цих підприємств не вирощуватиме гречку», — зауважив Микола Бондаренко. 

Він додав, що залишки гречки підприємства «Гарант» становлять 700 т. Вони не продають культуру, оскільки за неї пропонують дуже низьку ціну.

Згідно з офіційними даними, загальна площа посіву культури у поточному році знизилася майже на 10%, що в свою чергу вплине на загальний показник виробництва. Посів гречки вже виконано на 53,2%, що становить 51,9 тис. га від запланованої площі на 2019 р. Про це повідомляє e-news.com.ua

«Гречка нині поступається за рентабельністю таким культурам як пшениця, кукурудза та соняшник. Основними виробниками є переробники та бджолярі, які вирощують гречку для підтримки власного бджільництва», — повідомляє експерт Ради з питань експорту продовольства, Людмила Пасічник.

Тим часом, українці споживають гречку з Казахстану. Так, за чотири місяці  поточного року в Україні виробили  24,54 тис. т крупи, що на 26% перевищує показник минулого року. Експортний обсяг за аналізований період зріс більше ніж вполовину (на 56%) до 3,85 тис. т.

Імпортні показники перевищують експортні на 48%. Загалом з січня по квітень поточного року до України було імпортовано 7,34 тис. т гречки. Основним постачальником є Казахстан.

«Внутрішній попит на гречку буде стабільно високим, підтримкою даної тенденції є не тільки цінова доступність, але і тенденція здорового харчування», — зазначають аналітики Ради з питань експорту продовольства.

Виконано за допомогою Disqus