Австралійські вчені вивели стійку до кліматичних змін кукурудзу

16 червня 2019 74 0
Австралійські вчені вивели стійку до кліматичних змін кукурудзу
pixabay.com

Міжнародна дослідницька група з Австралії виявила, що може збільшити врожайність кукурудзи, за допомогою ферменту, що відповідає за уловлювання CO2 з атмосфери. Повідомляє agrarii-razom.

«Ми розробили трансгенну кукурудзу, призначену для виробництва більшої кількості основного ферменту, який бере участь у фотосинтезі, і в результаті отримали рослини з поліпшеним фотосинтезом і, отже, зростанням. Це може потенційно підвищити стійкість до екстремальних умов», — розповів провідний дослідник з Центру передового трансляційного фотосинтезу ARC, очолюваного Австралійським національним університетом (ANU) доктор Роберт Шарвуд.

Він зауважив, що існує гостра необхідність у створенні нових високоврожайних і високоадаптованих видів сільськогосподарських культур до того, як на них вплинуть очікувані умови зміни клімату. Нові кліматичні умови збільшать загрозу глобальної продовольчої безпеки, і єдиним способом підготуватися до них є міжнародне наукове співробітництво.

Читати за темою: Вчені з’ясували, як уникнути втрат врожаю картоплі через спеку

Це відкриття демонструє те, що з'явилася можливість для поліпшення навіть більш продуктивних видів рослин C4.

«У нашому дослідженні ми вдосконалили засвоєння  CO2 і підвищили біомасу культури на 15%. В даний час також стало відомо, що ми можемо збільшити кількість активних Рубіско. Їх цифра буде рости і надалі. Наступний крок — проведення польових випробувань, щоб побачити, як наша кукурудза буде вести себе в реальних умовах. Випробування ми провели в кімнатних умовах і в теплиці. А тепер необхідно перейти до наступного етапу», — повідомив доктор Роберт Шарвуд.

 

Виконано за допомогою Disqus