Аграрії залишаться без якісних пестицидів?

23 жовтня 2015 83 0
Аграрії залишаться без якісних пестицидів?
Rohatyn.com.uaАграрії залишаться без якісних пестицидів?

В Україні виникли труднощі із ввезенням засобів захисту рослин та інших агрохімікатів.

Про це йдеться у зверненні Європейської Бізнес Асоціації до прем’єр-міністра України, міністра аграрної політики та продовольства України, виконувача обов'язків міністра екології та природних ресурсів України, міністра охорони здоров’я України, голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та голови Державної регуляторної служби України.

«Сьогодні в Україні існує реальна загроза зриву посівної кампанії через зупинку реєстрації та, відповідно, ввезення високоякісних пестицидів та агрохімікатів. Подібна історія уже траплялась наприкінці минулого та на початку цього року. Однак, сьогодні, як констатують представники бізнесу, ситуація навіть ще більш критична», — йдеться у повідомленні.

В ЄБА констатують, що ДП «Комітет з питань гігієнічного регламентування Державної санітарно-епідеміологічної служби України», який відіграє ключову роль у реєстрації пестицидів і агрохімікатів, передається не під керівництво новоствореної Держпродспоживслужби, а приєднується до ще нествореної державної установи «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України. У той же час, видача санітарно-епідеміологічних висновків, які видаються на основі затверджених гігієнічних регламентів, знаходиться у межах компетенції Держпродспоживслужби.

«Фактично, відбувається розділення однієї комплексної процедури, яка раніше здійснювалася одним органом центральної виконавчої влади, на декілька окремих і поки що нічим не зв’язаних функцій», — зазначають в ЄБА.

Також додають, що до моменту створення та початку повноцінного функціонування зазначеної ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» утворюється регуляторний вакуум, який може призвести до повної зупинки процесу затвердження гігієнічних регламентів. Ризик надзвичайно високий. Крім того, у профільній асоціації прогнозують ріст поставок контрабандних та фальсифікованих ЗЗР.

«Відповідно до нещодавнього звіту ОБСЄ приблизно чверть українського ринку агрохімії займає фальсифікована продукція. І, незважаючи на декларації українських політиків щодо посилення боротьби з контрабандою та контрафактом, реального зрушення у вирішенні цього питання не відбулося», — наголошують експерти ЄБА.

Виконано за допомогою Disqus