Соняшник на Заході України вразила рідкісна небезпечна хвороба

27 липня 2019 1474 0
Соняшник на Заході України вразила рідкісна небезпечна хвороба
facebook.comСоняшник на Заході України вразила рідкісна небезпечна хвороба

Рясні дощі на заході України сприяли поширенню доволі рідкісної хвороби — бактеріальної плямистості листків соняшнику.
Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Олександр Акулов, кандидат біологічних наук, доцент кафедри мікології та фітоімунології Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, передає Kurkul.com.

«На цьому тижні я відвідав посіви Львівської, Хмельницької та Вінницької областей. На відміну від сходу України, там не було проблем з опадами, тож хвороби «дали жару». Найбільшою мірою це проявилося на посівах цукрового буряка та ріпаку, але і на інших культурах трапляється чимало цікавинок. Зокрема, мною була виявлена ціла низка бактеріозів. Один з них доволі рідкісний і маловідомий аграріям України — бактеріальна плямистість листків соняшника (збудник Pseudomonas syringae pv. helianthi)», — розповідає Олександр Акулов.

За словами науковця, внаслідок поширення хвороби на великих листках соняшника утворюються численні дрібні некротични плями, які швидко збільшуються у розмірі і оточуються хлоротичною облямівкою. У сиру погоду поверх некротичних плям утворюються дрібні білі цяточки, які являють собою слизові маси, що містять купу бактерій.

Читати за темою: Хвороби соняшника у 2019 році

Під час зливи цей слиз розбризкується на сусідні листки або суміжні ділянки того самого листка, завдяки чому хвороба швидко прогресує. По мірі розвитку бактерії розм`якшують (мацерують) тканини листа, завдяки чому на місці великих некрозів утворюються дірки. Розвитку хвороби сприяють рясні дощі.

Фахівець застерігає аграріїв бути обачними, оскільки хвороба маловідома, її часто помилково приймають за інші захворювання або хімічні опіки листків.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою