Експорт плодово-ягідної продукції з України зріс на 16%

29 липня 2019 51 0
Експорт плодово-ягідної продукції з України зріс на 16%
pixabay.comЕкспорт плодово-ягідної продукції з України зріс на 16%

У першому півріччі 2019 р. Україна експортувала плодово-ягідної продукції на суму $116 млн, що на 16% перевищує минулорічний показник за відповідний період. Про це повідомив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Богдан Духницький, передає прес-служба ННЦ.

Читати за темою: Експорт та виробництво сливи в Україні

За його словами, це стало можливим завдяки триваючому збільшенню доходів від продажів на закордонних ринках усіх основних товарів вітчизняного експорту групи 8 УКТЗЕД. Йдеться, зокрема, про волоські горіхи, заморожені плоди та ягоди, яблука та груші, які сукупно займають у структурі вартості продукції цієї групи понад 95%.

Обсяги зарубіжних поставок волоських горіхів зросли майже на 75% — з 19 тис. т до 33 тис. т, а також яблук і груш — з 24 тис. т до 42 тис. т. Майже на третину виросли обсяги експорту заморожених фруктів — з 14 тис. т до 18 тис. т.

Загалом, експорт до ЄС приносить понад 50% прибутку від продажу плодів і ягід.

«Враховуючи наявні тенденції у вітчизняному експорті плодово-ягідної продукції та випередження рекордних показників 2018 р., існує реальна можливість оновити найвищий за часів незалежності показник її зовнішніх продажів за результатами 2019 р.», —  прогнозує Богдан Духницький.

Виконано за допомогою Disqus