В Україні легалізують утилізацію падежу методом компостування

16 серпня 2019 171 0
В Україні легалізують утилізацію падежу методом компостування
pixabay.comВ Україні легалізують утилізацію падежу методом компостування

В Україні буде створено Робочу групу з представників зацікавлених громадських організацій, державних органів та наукових установ для впровадження утилізації падежу методом компостування. Про це повідомила прес-служба Асоціації «Свинарі України».

Читати за темою: НАССР у свинарстві: транспортування, гігієна приміщень та впровадження системи 

«Оскільки поводження з побічними продуктами — компетенція Держпродспоживслужби, просимо посприяти створенню на її базі Робочої групи, яка об’єднає експертів, представників відповідальних установ та інститутів, профільних об’єднань, а також бізнесу, та працюватиме над аналізом переваг і ризиків застосування методу компостування для утилізації падежу тварин, а також легалізації його застосування в Україні. Низка свиногосподарств готова стати дослідною базою для реалізації цього проекту», — зазначають у Асоціації.

За середніми розрахунками промислове свинарство в Україні продукує близько 15 тис. т технологічного падежу на рік. Один із шляхів вирішення проблеми його утилізації вітчизняні свинарі вбачають у легалізації методу компостування. Це найбільш оптимальна технологія з точки зору витратності, експлуатації та біобезпеки, яка офіційно дозволена та широко застосовується у США, Канаді та Австралії.

«Наразі проблема утилізації падежу в Україні одна з найактуальніших, особливо для невеликих виробників, які не мають достатніх ресурсів і можливостей для ефективного її вирішення. По всій території країни функціонує лише 11 ветсанзаводів, більшість із яких у неналежному стані», — йдеться у повідомленні.

 Довідково:

Компостування – це природний біологічний процес розкладання органічного матеріалу на стабільний продукт — компост — під впливом бактерій, грибів та інших мікроорганізмів.

Виконано за допомогою Disqus